Khaïma

In Khaïma waant men zich in een berbertent in de woestijn.

Om in een betoverende berbersfeer van kip m’qualli met geconfijte citroenen of harira en metzé te genieten, hoef je de woestijn niet meer door te trekken op zoek naar een Khaïma (berbertent), waar u te eten krijgt. Zin in een avondje-ver-weg-van-huis, dan wacht in de huizenwoestijn aan de Waverse steenweg in Oudergem een bijzonder sfeervol berberrestaurant. Nomade Aziz Bouchaal trok er zijn sfeervolle Khaïma op. Het gebeuren in zijn zwarte berbertent is van de buitenwereld afgesloten: achter de deur hangen dikke berberstoffen die u eerst opzij moet schuiven om het magische interieur te ontwaren. De tafelbladen zijn van beslagen koper, het serviesgoed is van ambachtelijk aardewerk en het glaswerk is met de hand gegraveerd en met goudverf beschilderd. Tajines worden ingezet door berbers in tradionele klederdracht met namaaktatoeages op het gezicht.

Aziz Bouchaal was, net als zijn vader Abdelaziz en zijn grootvader Mohamed Abdelaziz, een rondtrekkende Berber. Een vijftien jaar geleden hielp Aziz de Belgische student Pierre-Yves, toen hij autopech kreeg op de weg van Ouarzazate naar Marrakech. Er groeide vriendschap tussen hen beiden en Aziz kwam naar Brussel om er te studeren. Later opende hij het eethuisje Prévert, waar ook andere Marokkaanse gerechten als koeskoes werden opgediend. Pierre-Yves werd psycholoog. Vorig jaar besloten de twee opnieuw een stukje weg samen af te leggen. Ze openden Khaïma.

‘s Avonds betovert Khaïma het sterkst: reserveren is dan aanbevolen. De spijskaart vermeldt bekende en minder bekende Marokkaanse gerechten. Succesnummers zijn onder meer tajines van lam, kip of zeeduivel (vanaf 500 frank), diverse soorten koeskoes, waarbij een koeskoes met méchoui (lamsschouder – 570 frank) en een vegetarische koeskoes (370 frank), warme nagerechten zoals pastilla met amandelmelk (200 frank) of beghrir flensje met honing (180 frank) en koude nagerechten zoals een assortiment honingzoet Marokkaans gebak (250 frank) of sinaasappel met kaneel en parfum van sinaasappelbloem (150 frank). Wij proefden van: grote gamba’s zoals in Tanger gebakken, met boter, knoflook en koriander (550 frank) en met poedersuiker bestrooide pastilla met vulling van kip en amandels (300 frank). Beide gerechten bekoorden, hoewel pastilla oorspronkelijk met duif wordt gemaakt. Ook de koeskoes met lichte groentebouillon en gebraden kip (450 frank) en tajine met zeeduivel en chermoula marinade (600 frank) schonken voldoening. Het glas werd gevuld met de traditioneel gemaakte koosjere rode wijn van Rabi Jacob (600 frank).

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content