Kantoor in een park

Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

Op de site van de oude Chamebel-fabriek in Machelen verbouwt Groep Heylen een kantoorcomplex voor De Lage Landen. “Een ietwat atypische maar unieke kantoorlocatie”, zegt de Kempische investeerder en projectontwikkelaar.

De Lage Landen en dochtermaatschappij Athlon Car Lease, onderdeel van Rabobank Groep, verhuizen in november van Zaventem naar Machelen. Dezelfde regio dus, maar toch een heel andere omgeving. De huidige hoofdzetel van De Lage Landen ligt op een mistroostig bedrijventerrein tussen de Leuvensesteenweg en de E40 richting Brussel. In Machelen zullen de 220 werknemers kunnen genieten van een park van 3700 vierkante meter.

De Lage Landen neemt in Machelen een leegstaand kantoorcomplex in hergebruik. Al van in de jaren dertig produceerde (New) Chamebel daar metalen raamframes. Na het faillissement in 1995 gingen de fabriekshallen onder de sloophamer, maar een kantoorgebouw uit 1971 bleef overeind. Op de plaats van de fabrieken kwam een logistieke hal van 20.000 vierkante meter voor Nopri, onderdeel van de GIB Groep. In 2001 nam Redevco een groot deel van de vastgoedportefeuille van de GIB Groep over, waaronder het Chamebel-terrein in Machelen.

Toen het kantoorgebouw in 2009 leeg kwam te staan, startte Redevco een renovatiedossier op, waarmee ook de Groep Heylen aan de slag ging. Onlangs verkocht Redevco de site aan Group Heylen. Redevco is gespecialiseerd in winkelvastgoed; kantoren en magazijnen behoren dus niet tot de kernactiviteit.

Logistieke en kantoorlocatie

Maar ook Groep Heylen staat niet echt bekend als een kantoorspecialist. De Kempense groep investeert in en ontwikkelt vooral logistieke en semi-industriële gebouwen. “Klopt”, zegt zaakvoerder Wim Heylen. “Het is dan ook in eerste instantie de logistieke bestemming die onze aandacht trok. Logistiek op die locatie in de Brusselse Rand, dat zit zonder meer goed. Een kantoorgebouw in de Brusselse periferie, dat is — zeker nu — minder vanzelfsprekend. Maar deze locatie is zo uniek dat we toch hebben toegehapt. Zoek maar eens kantoorgebouw in een parkomgeving, met voldoende parkeerruimte en vlak bij Zaventem en de Brusselse ring.”

Groep Heylen zal het gebouw volledig strippen. “Alles is verouderd”, zegt architect Guy Wastiau. “Maar de betonstructuur is in prima staat, en ze laat toe er nieuwe kantoorconcepten in onder te brengen. We bouwen beperkt bij: de oppervlakte neemt toe van 4100 naar 4600 vierkante meter. Er komt een bezoekersingang en we moeten het gebouw ook aanpassen aan de regelgeving voor brandveiligheid en toegankelijkheid voor mensen met een beperking.”

“We breken zo weinig mogelijk af en bouwen zo weinig mogelijk bij, maar aan het einde van de rit zal dit toch een nieuw, state-of-the-artkantoorgebouw zijn”, vult Marc Luyckx, business development manager bij Groep Heylen, aan

Het behoud van betonstructuur sluit ook aan bij de duurzame eisen van de toekomstige gebruiker. De Lage Landen introduceert in het vernieuwde kantoorgebouw het ecologische kantoorconcept Nearly New Office Facilities (NNOF) om bij de kantoorinrichting de CO2-voetafdruk te beperken.

Investeerder

Het logistieke gebouw is al in gebruik door Athlon Car Lease. Het stalt er zijn wagens waarvan het leasecontract afgelopen is en die vervolgens via het merk Athlon Car Outlet op de tweedehandsmarkt worden aangeboden. “Die invulling is wat apart. Athlon Car Lease gebruikt niet de volledige hoogte van het gebouw”, merkt Wim Heylen op. “Maar het is wel degelijk een volwaardig logistiek magazijn met een vrije hoogte van 10,5 meter, uitgerust met een sprinklerinstallatie en voldoende laadkades. Dat was voor ons belangrijk, want we zijn in dit project niet alleen ontwikkelaar, maar ook investeerder.”

Athlon Car Lease huurt voor vijftien jaar. Ook bij de herontwikkeling van het kantoorgebouw houdt Heylen er rekening mee dat er op termijn een huurderswissel komt. “Het kantoorgebouw is perfect op te splitsen in drie afzonderlijke units”, zegt hij.

LAURENZ VERLEDENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content