Japanners nemen Maintenance Partners over

De tijd is rijp voor expansie”, zegt Akio Fukui, de topman van Mitsubishi Heavy Industries (MHI), in een gesprek met Trends, net voor hij op het vliegtuig naar huis stapt. MHI heeft net de Belgische onderhoudsfirma Maintenance Partners overgenomen. Maintenance Partners is marktleider in de Benelux voor het onderhoud van elektrisch en mechanisch roterende motoren, draait een omzet van 50 miljoen euro, en telt 350 werknemers. Het bedrijf heeft zeven vestigingen in ons land, en is voorts actief in Nederland, Turkije en Abu Dhabi. De onderhoudsfirma maakte vroeger deel uit van het Zweeds-Zwitserse engineeringconcern ABB, maar werd in 2001 een zelfstandige entiteit via een managementbuy-out. Johan De Coster en zijn team verdubbelden sindsdien het bedrijf in omvang en het werd bovendien geïnternationaliseerd. “Een leuke periode”, glimlacht de CEO. “Maar er was één ding dat we misten: financiële kracht. Al meer dan een jaar waren we aan het zoeken naar mogelijkheden om ons kapitaal te versterken.”

Nu het een volle dochter van Mitsubishi Heavy Industries wordt, heeft Maintenance Partners uitzicht op een kapitaalverhoging van liefst 7,8 miljoen euro. En de firmanaam blijft behouden. Nieuwe aanwervingen staan op het programma – vooral in België, maar ook in de buitenlandse vestigingen van de firma. Johan De Coster wil zich niet laten vastpinnen op precieze cijfers, maar het zou gaan om enkele honderden mensen. Op termijn, welteverstaan.

Maintenance Partners maakt voortaan deel uit van het wereldwijde netwerk van MHI. En waarom MHI geïnteresseerd was? De Japanse groep is al jaren bezig met een overzeese expansie, en creëerde dochterbedrijven overal ter wereld – zoals bijvoorbeeld Mitsubishi Power Systems (MPS) in onze contreien. MPS levert en onderhoudt componenten voor energieopwekking in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

CEO Akio Fukui legt uit waarom hij de overname van Maintenance Partners ziet zitten: “Onze klanten zien ons steeds meer als duurzame partner. Neem nu een gasturbine voor de productie van elektriciteit. Vroeger werd alles geregeld met een eenmalig contract, maar nu kijken klanten ook in onze richting voor het onderhoud. Of als ze de centrale willen moderniseren. Tot voor kort beschikten wij daarvoor niet over de nodige faciliteiten.”

Maintenance Partners heeft nu de body om concurrenten vóór te blijven, zonder daarvoor te moeten spartelen. Akio Fukui knikt: “Investeren in de toekomst is nu de juiste strategie. Van bedrijven die het omgekeerde doen, en talentvolle mensen ontslaan, zou ik zelfs durven zeggen dat ze stom zijn. Vergeet niet dat het nog maar zes maanden geleden is dat iedereen zat te jammeren over het nijpende tekort aan goed opgeleid personeel.”

C.D.C.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content