Jacques Attali lanceert post-tsoenamifonds

Na de noodhulp wil Jacques Attali, de Franse bankier en publicist, getroffen vissers en bedrijfjes bijstaan bij de heropbouw. Ook Belgische bedrijven en banken kunnen meedoen.

In 1998 richtte Jacques Attali, de Franse publicist en gewezen bankier, PlaNet Finance op (www.planetfinance.org). De organisatie beheert inmiddels voor 5 miljoen euro aan projecten en heeft eigen vertegenwoordigingen in zestig landen. Vorig jaar werd Etienne Davignon voorzitter van PlaNet Finance België. De organisatie wil met een nieuw Post-Tsunami Fund fondsen werven voor woningbouw, microkredietfaciliteiten ter beschikking stellen van kleine ondernemers zoals vissers, en een aangepaste methode uitwerken voor de heropbouw in rampgebieden.

Jacques Attali: “Microfinanciering wordt algemeen erkend als een efficiënte manier om de armen toegang te verlenen tot financiële middelen. In rampgebieden vereist zoiets een nog specifiekere aanpak en begeleiding. PlaNet Finance België zal hiervoor inspiratie opdoen bij Brac, een microfinancieringsinstelling (MFI) in Bangladesh die ervaring heeft met de omschakeling van noodhulp na overstromingsrampen naar heropbouwprojecten. En voor de begeleiding van vissers heeft PlaNet Finance Morocco een eerste ervaring in huis.”

De kracht van PlaNet Finance ligt precies in zijn wereldwijde netwerk van lokale vertegenwoordigingen en zijn toegang – via de notoriëteit van Jacques Attali, een oud-voorzitter van de Europese Bank voor Heropbouw en Ontwikkeling – tot internationale organisaties voor fondsenwerving zoals de Wereldbank en regionale ontwikkelingsbanken, de Europese Investeringsbank, maar ook tot grote bedrijven en commerciële banken. “We zijn in eerste instantie zelf geen MFI, maar een organisatie die bestaande MFI’s financiële expertise bijbrengt, zodat ze op een professionele manier gaan werken. We kennen ook ratings toe, zodat fondsenaanbrengers garanties krijgen,” zegt Marek Hudon, directeur van PlaNet Finance België.

PlaNet Finance South Asia in New Delhi doet de coördinatie van het Post-Tsunami Fund. In een eerste fase wordt nu ter plekke nagegaan hoe groot de behoeften zijn en worden geschikte lokale NGO’s voor samenwerking geselecteerd. Behalve bijdragen van klassieke organisaties zoals de Wereldbank en de Aziatische Ontwikkelingsbank verwacht Attali dat ook bedrijven, commerciële banken en particulieren zullen bijspringen voor de woningbouw. Voor de microfinanciering zal PlaNet Finance zelf de aanzet geven, wat andere donors over de brug moet helpen. Hiervoor kan de organisatie putten uit een eigen fonds van 400.000 euro, voor 30 % gespekt door particulieren, 50 % door bedrijven en 20 % door stichtingen. Partners van PlaNet Finance België zijn Glaverbel en Axa Belgium, en Orange, Suez-Areva en Sanofi-Synthélabo dragen bij tot het wereldwijde netwerk.

E.B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content