U kunt er niet naast kijken. Het nieuwe InBevgebouw heeft een oppervlakte van nagenoeg 30.000 vierkante meter. Loop zeker even onder het gebouw door - het mag want dit is publieke ruimte - en bewonder het van zijn sterkste kant: de zuidzijde. Daar bevindt zich, palend aan de patio, ook de hoofdingang van het gebouw.
...

U kunt er niet naast kijken. Het nieuwe InBevgebouw heeft een oppervlakte van nagenoeg 30.000 vierkante meter. Loop zeker even onder het gebouw door - het mag want dit is publieke ruimte - en bewonder het van zijn sterkste kant: de zuidzijde. Daar bevindt zich, palend aan de patio, ook de hoofdingang van het gebouw. Een beetje vreemd, want dit lijkt de achterzijde. Maar dat is het niet. Achter het kantoorgebouw van InBev komt namelijk een heel nieuw stadsdeel. Met een plein, nog enkele kantoorontwikkelingen (InBev bouwt er een technical center) en woningen. De kantoorfuncties worden geconcentreerd aan de kant van de ring, het wonen krijgt een plaats dicht bij de Dijle. Nee, hier is niet zomaar een kantoorgebouw neergepoot. "Je krijgt hier een gebouw dat zijn plaats wil innemen in het stadsweefsel," aldus architect Patrick Lootens. De bouwheer en eigenaar van het gebouw is echter niet InBev maar Fortis Lease. Lootens: "Het gebouw is grotendeels op maat van InBev gemaakt, maar met een aantal kanttekeningen. Zo moet het meerdere gebruikers kunnen huisvesten. Daarom hebben we bijvoorbeeld een tweede toegangszone voorzien. En van het bedrijfsrestaurant kan je op een eenvoudige manier kantoorruimten maken. De grote moeilijkheid is om het juiste evenwicht tussen flexibiliteit en identiteit te vinden. Dit hoofdkantoor moest het corporate image van InBev uitstralen, maar mocht er geen al te letterlijke vertaling van zijn." Het InBevgebouw is geen echte blikvanger zoals het Amsterdamse hoofdkantoor van ING dat is. Toch eist het zijn plaats op, op een subtiele manier en met veel respect voor de omgeving en de industriële geschiedenis van de plek. Het gebouw is opgetrokken in baksteen en heeft een sobere vormgeving. "Een flashy gebouw in glas en staal zou hier misplaatst zijn," meent Patrick Lootens. "Het nieuwe gebouw mocht geen breuk met het verleden betekenen. Daarom hebben we geopteerd voor die kloeke baksteenarchitectuur." Aan de binnenkant creëren de verdiepinghoge verticale ramen een grote natuurlijke lichtinval in de kantoorruimten, een van de eisen van InBev. De wisselingen in de gevel zijn binnenin oriëntatiepunten. De circulatieruimte is er breder en er werden functies in ondergebracht zoals een koffie- of een kopieerhoek. "Het zijn ook plekken voor informele communicatie," zegt Lootens. Voor de inrichting werkte Poponcini & Lootens samen met Vincent Van Duysen en DBAssociates. Het resultaat is een functioneel en vrij sober interieur. Toch straalt het ook headquartersklasse uit. De grootste frivoliteit is wellicht de vipruimte: een volledig in inox afgewerkt organisch volume dat half in het atrium hangt. Hier beslissen de toplui over nieuwe overnames en fabriekssluitingen. En na het harde vergaderlabeur kunnen ze er een hapje eten en een pintje drinken. Laurenz Verledens