“In Argenteuil ben ik verwend”

DELWART. “Het is merkwaardig maar rond Argenteuil hangt een atmosfeer van rust, die kalmerend werkt zoals een Tibetaans klooster. Als ik thuiskom in Argenteuil, in het grote salon, kan ik zeggen dat de wereld mooi is. Slim is dat niet, want het is natuurlijk niet zo, maar het geeft mij daar wel een gevoel van vrede. Ik ben dan ook tevreden dat ik het heb gekocht. Het is er goed en past goed bij de laatste fase van mijn leven.”

Daar denkt u blijkbaar veel aan.

DELWART. “Ongerust ben ik niet, want iedereen moet sterven. Maar je ziet het leven wel anders. Stel dat ik nog tien jaar heb, dan kan ik nog 3650 flessen wijn drinken, want ik drink een fles per dag. Dan begin je goed na te denken over welke flessen je moet kiezen. Hetzelfde met mijn holding: er resten mij misschien nog maar 3650 dagen om ze te vormen. Op de leeftijd 45 of 50 jaar denk je niet aan zulke dingen.

“Daniel Cardon, toen de baas van BBL, zei ooit dat men gelukkiger wordt naarmate men ouder wordt, en dat klopt wel. Je hebt wel eens pijn aan de tanden of aan de knie maar toch … je weet dat je nog maar 10 of 20 jaar te leven hebt en weet wat belangrijk is en wat je nog wil doen. Vroeger moest je vroeg opstaan om naar vergadering nummer 25 te gaan, maar naargelang je ouder wordt, word je wat filosofischer. Dus al bij al is ouder worden een goede zaak. Niet voor alles natuurlijk. Ik voel het als ik de trap op moet. Ik rook nog veel, en het is niet meer zoals vroeger als ik op de fiets zit.”

Maar u doet toch wat aan sport

DELWART. “Wat golf, een beetje fietsen …”

U bent niet getrouwd?

DELWART. “Ik leef al enkele jaren samen met de dochter van Jacky Brichant ( nvdr – toptennisspeler eind jaren vijftig), en nu ook dus in Argenteuil. Ik ben heel gelukkig.”

Wat doet u om u te ontspannen?

DELWART. “Planten ontspant me het meest. Men zegt altijd dat tuiniers het langste leven. Ik houd van dieren, maar om me te ontspannen is er niets beters dan het planten, en op Argenteuil is er daarvoor plaats zat. Ik plant bomen, bloemen, tomaten … Ik heb in mijn leven al minstens vijfduizend planten in de grond gestoken. Ik zie ze groeien, vergelijk, ga naar tentoonstellingen. Men zegt dat een plant geen brein heeft, maar planten hebben wel een leven. In Argenteuil ben ik natuurlijk verwend. Ik neem de fiets of een kleine wagen en ga bloemen kopen die ik dan in de grond steek. Wel vermoeiend hoor.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content