‘Ik draag mijn steentje bij aan het milieu’

© DEBBY TERMONIA

Dries Van Gils was leerkracht, maar koos er zes jaar geleden voor om fulltime fietsenmaker te worden. “Ik was altijd al gefascineerd door fietsen”, zegt hij. “Wanneer vrienden of familieleden problemen hadden met hun rijwiel, deed ik niets liever dan het oplossen. Ik kocht beter gereedschap en verdiepte me in het herstellen van ingewikkelde pannes. Toen mijn lessenrooster teruggeschroefd werd, ben ik deeltijds aan de slag gegaan als mobiele fietshersteller. Het idee was eenvoudig: mensen die een probleem hadden, belden me op. Ik ging ter plaatse met mijn bakfiets vol gereedschap en wisselstukken.”

Tegenwoordig heeft Dries wel een vaste stek, in de Gandastraat in Gent. Hij herstelt en verkoopt er fietsen. “Vooral stadsfietsen, bakfietsen en stevige vrijetijdsfietsen”, somt hij op. “Ik wil duurzame fietsen verkopen, die lang meegaan en waar je als fietsenmaker nog aan kunt werken. Mijn klanten appreciëren dat. Wanneer ze hier met een fiets naar buiten rijden, weten ze dat ze er jarenlang plezier aan zullen beleven. Zo draag ik ook mijn steentje bij aan het milieu.”

“Ik houd van mijn klanten en probeer ze allemaal voldoende aandacht te geven. Daarom werk ik alleen op afspraak. Zo kan ik ervoor zorgen dat mijn werk zich niet opstapelt en dat het sociale aspect van de winkel niet verloren gaat.”

Ondanks zijn strakke agenda rijdt de oude bakfiets van Dries Van Gils nog regelmatig uit. “Ik blijf beschikbaar voor herstellingen aan huis”, verklaart hij. “Ik zou het niet kunnen missen. Niets is fijner dan na een geslaagde herstelling weer naar huis te fietsen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content