HULP BIJ HET OPZEGGEN

Ad Van Poppel medewerker Trends

Directopzeggen.be wil het met online-opzegbrieven de consumenten makkelijker maken om van contracten af te komen.

Niet in België

Nathan De Hert (26) verhuisde eind vorig jaar van Nederland terug naar België en ondervond problemen om al zijn contracten in Nederland op te zeggen. Het duurde bijvoorbeeld drie weken voor hij van zijn ziekteverzekering af was. Achteraf ontdekte hij de site opzeggen.nl die het opzeggen van contracten en abonnementen gemakkelijker maakt. In Duitsland en de Verenigde Staten bestaat een gelijkaardige service. “In ons land bestond dat nog niet”, zegt De Hert. Hij startte in januari van dit jaar met directopzeggen.be — voorlopig enkel in Vlaanderen.

Research

De Hert deed research naar het opzetten van zo’n ‘opzegsite’. “Kun je voor anderen een aangetekend schrijven versturen en hoe werkt de elektronische handtekening? Ik keek ook naar de aansprakelijkheid. Ik help alleen bij het opstellen en verzenden van de brieven en ben niet aansprakelijk voor de verwerking van de opzegging. Ik ben ook op zoek gegaan naar de problemen die mensen ondervinden bij het opzeggen van een contract”, zegt hij. Het viel hem op dat in ons land het opzeggen van een Netflix-abonnement heel gemakkelijk was, maar bij verzekeraars een stuk moeilijker.

Service

Op directopzeggen.be biedt Nathan De Hert opzegbrieven die u zelf kunt versturen of die hij voor u kan versturen. 40 procent van de mensen die al van de site hebben gebruikgemaakt, kiest voor die laatste optie. Om de brief op te stellen neemt De Hert de algemene voorwaarden door en neemt hij ook contact met de bedrijven op. “Ik kan dagelijks nieuwe bedrijven aan de lijst toevoegen.” Op de site staat ook voor welke bedrijven er een opzegbrief geleverd kan worden en wat de modaliteiten zijn.

Verdienmodel

Het downloaden en printen van een op maat gemaakte opzegbrief is gratis. Het laten versturen kost 2,95 euro voor een gewone brief en 9,45 euro voor een aangetekend schrijven. Dat is weinig, want een postzegel kost 0,72 euro en voor een aangetekende brief komt er 5,13 euro bij. De Hert moet toegeven dat zijn initiatief nog geen big business is. “Ik kan veel leren uit het project. Het kan groeien, maar het is moeilijk om het in België winstgevend te maken. In Duitsland is die service redelijk groot en heeft aboalarm.de acht tot tien medewerkers.”

Top vijf

Directopzeggen.be geeft een top vijf van de meest opgezegde contracten en abonnementen. In ons land staat ACV bovenaan, gevolgd door Test-Aankoop. Basic Fit staat op de derde plaats. Volgens De Hert zorgt het opzeggen van een fitnessabonnement voor veel problemen. “De opzegtermijn van fitnesscentra kan oplopen tot drie maanden. En veel mensen vergeten dat het vaak jaarcontracten zijn. Ook bij verzekeraars geldt een opzegtermijn van drie maanden. Veel bedrijven staan er ook op dat er aangetekend wordt opgezegd.”

AD VAN POPPEL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content