HOUT VASTHOUDEN TEGEN DE RECESSIE

Roel Van Espen medewerker Trends

Bulik Standbouw bouwt sinds 2010 houten standen op nationale en internationale vakbeurzen. Het gaat om modulaire pakketten van ecologisch verantwoord hout.

De kracht van 3D-communicatie is enorm. Een creatieve en opvallende beursstand in combinatie met een kwalitatieve afwerking vormt een belangrijke troef. Dat is de mening van Sam Bulik, die samen met zijn levensgezel Sofie Vandenbriele in 2010 Bulik Standbouw oprichtte. Ze kozen resoluut voor houten materialen die bewerkt worden in de eigen schrijnwerkerij. “We werken daarvoor samen met FSC-gecertificeerde bedrijven”, zegt Sam Bulik. “Die garanderen dat de houtproducten afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen.”

Bulik Standbouw wil zijn ecologische voetafdruk nog beperken door 90 tot 95 procent van de elementen te hergebruiken. “Dat komt omdat onze houtbouwstanden modulair zijn opgebouwd”, verklaart Sofie Vandenbriele. “Ze bestaan uit decorpanelen die vaak hergebruikt kunnen worden.” Voorts zijn de verven allemaal op waterbasis, wordt het verfgerei gerecycleerd en zweert het bedrijf bij milieuvriendelijke poetsproducten. Ook bij de keuze van de vloerbekleding ligt de focus op recyclage, met producten zoals kliklaminaat of melaminetegels.

Het Izegemse bedrijf telt vijf werknemers, van wie drie in het kader van een individuele beroepsopleiding (IBO). “Zo worden de deadlines zeker gehaald en kunnen de opbouwuren gevoelig ingekort worden. We moeten met onze houtbouw de concurrentie aangaan met makkelijk en vlug monteerbare systemen als die van Bematrix en Aluvision.” Voor de opbouw van de standen doet Bulik een beroep op freelancers. De hoge kosten van vast personeel en de onregelmatige uren zijn de belangrijkste redenen.

‘We zorgen voor alles’

Voor 2014 verwacht de standenbouwer een omzet van 700.000 euro. In 3,5 jaar tijd is de onderneming aanzienlijk gegroeid. Die evolutie werd eerder dit jaar ondersteund met de aankoop van een pand van ruim 1800 vierkante meter. Sam Bulik: “Opstarten in tijden van crisis was niet gemakkelijk, maar wij zijn een voorbeeld van hoe het toch kan. We staan klaar voor de economische relance. Onze full service zorgt ervoor dat we een stapje voor hebben.”

De dienstverlening vertaalt zich in vernieuwende concepten zoals een ‘sleutel-op-de-deurformule’ en consulting op maat. “Met seminars, gespreksavonden en individuele gesprekken begeleiden we bedrijven bij hun beursdeelname”, zegt Vandenbriele. “Wie onvoldoende tijd of mankracht heeft, kan bij ons ook terecht voor een volledige outsourcingservice. Wij zorgen dan voor alles: de opbouw van de stand, de training van de bemanning, de opstelling van een draaiboek, of telefonische follow-up.”

ROEL VAN ESPEN

“Opstarten in tijden van crisis was niet gemakkelijk, maar wij zijn een voorbeeld van hoe het toch kan”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content