Houd een dagboek bij

Gaan millennials anders met geld om dan babyboomers? We laten de jongelui graag zelf aan het woord. 2022 is niet goed begonnen voor beleggers. Een grote groep beginners ondervindt voor het eerst sinds maart 2020 aan den lijve dat de beurzen ook naar beneden kunnen gaan.

De Bel-20 verloor in de eerste vier weken van dit jaar maar liefst 6,5 procent, terwijl de Amerikaanse technologie-index Nasdaq het dubbele kwijtspeelde. Zulke bewegingen zijn vooral voor beginnende beleggers verontrustend. Op sociale media en beleggingsfora verschijnen verhalen over portefeuilles die al meer dan 35 procent lager staan door de terugval van de technologieaandelen of speculatieve beleggingen zoals de bitcoin.

Nu denkt u misschien dat een dagboek niets te maken heeft met beleggen, maar het zal er wel voor zorgen dat u veel hogere rendementen haalt en een veel hogere pijngrens heeft dan andere beleggers. Iedereen zou voor elke belegging zijn gedachtegang in een spreadsheet of notitieboekje moeten bijhouden.

? De naam van het aandeel

? Waarom u het koopt

? Wanneer u het wilt verkopen

? Potentiële positieve triggers voor het aandeel in de komende maanden

? Risico’s die het aandeel onderuit kunnen halen

? De datum van de aankoop

? De stand van de index waarin het aandeel zit

? Een korte samenvatting van de situatie op de beurs en hoe die evolueert

? De waardering van het aandeel

? Een evaluatie (in te vullen bij de verkoop van het aandeel, om er later iets uit te leren)

Het helpt ook op te schrijven hoe u zich voelt bij de aankoop. Hoe neutraler de emoties, hoe minder kans op over- of onderschatting van het potentieel van een aandeel. Als er geen emoties bij komen kijken, zal u ook geen last hebben van hebberigheid wanneer het aandeel uw vooraf bepaalde koersdoel haalt en u het moet verkopen. Zo voorkomt u dat u een aandeel te lang bijhoudt, of dat u het te vroeg verkoopt na een koersdaling.

Emoties onder controle

Wanneer u uw gedachtegang opschrijft, wordt u verplicht rustig na te denken over de redenen waarom u een aandeel aanschaft. U signaleert sneller fouten nog voor u de aankoop doet. En nog belangrijker: in tijden van beurscorrecties of crashes zal dat instrument u mentale rust geven. Zakt een aandeel met 20 procent? Dan kijk ik in mijn beleggingsdagboek om de case op te frissen. Daar staat waarom ik het aandeel heb gekocht. Zijn die redenen nog intact? Dan hoef ik me geen zorgen te maken.

Zie ik dat er fundamentele dingen zijn veranderd, zoals boekhoudfraude, een hogere belastinggraad of een hoge inflatie van kosten die het bedrijf niet kan doorrekenen? Dan weet ik dat mijn beleggingscase niet meer geldig is en dat ik moet verkopen. Daardoor houd ik mijn emoties onder controle en zal ik misschien wel duizenden euro’s besparen. Ik duw niet in blinde paniek op de verkoopknop, maar stel ook winsten veilig vooraleer een beurszeepbel knapt.

Hebt u geen zin om alleen maar voor uzelf te schrijven? Deel uw beleggingsdagboek dan met de beleggerscommunity en misschien krijgt u wel feedback. Bloggen helpt om uw beslissingen te verbeteren en de wisdom of the crowds in uw voordeel te gebruiken. Beleggen is een teamsport.

De auteur is een van de drie oprichters van de website Spaarvarkens.be

DAGBOEK In tijdens van correcties of crashes zal het u mentale rust geven.
DAGBOEK In tijdens van correcties of crashes zal het u mentale rust geven.© Getty Images/iStockphoto

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content