HOGE KWALITEIT

Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

WAALSE BEDRIJFSPARKEN.

De twee voorbije jaren hebben nogal wat bedrijven de hoofdstad verlaten om naar Waals Brabant te trekken. De tijd dat alleen de regio Zaventem-Diegem in staat was bedrijven te ontvangen, is voorbij. Zoals in Vlaanderen zijn ook in Wallonië de bedrijfsparken in opmars. De voorzichtige economische heropbloei van het Zuiden speelt hierin ook mee.

De voorloper van de bedrijfsparken was het “Waterloo Office Park” in Waterloo. Het park, waarvan de verkoop beheerd wordt door Codic, is volledig verzadigd, de huurprijzen lopen er op tot 5450 frank/m². We vinden er veel buitenlandse bedrijven zoals Brystol-Meyers Squibb. Op een boogscheut ligt het “Parc des Collines” te Waver dat met 4950 frank/m² al evenveel bedrijven lokt.

Door dergelijk succes voelen nogal wat bouwpromotors zich uitgedaagd om nieuwe werven op te starten. Zo is er het Atenor-project in Terhulpen waar 15.000 m² wordt aangelegd (7750 frank/m²). Of het prestigieuze “Nysdam”, twee gebouwen die omgevormd worden in het voormalig kasteel van het Nysdampark (55 hectare). De totale investering wordt geschat op 1,5 miljard frank. Het einde van de werken is voorzien voor het jaar 2000.

Nog in Waals Brabant, iets zuidelijker, vinden we het “Parc de l’Alliance”, een voormalig woonproject dat overgekocht is door Bernheim en Royale Belge, en waar veel nieuwe, standingvolle gebouwen opgetrokken zullen worden. In totaal wordt in fases 120.000 m² kantoorruimte gerealiseerd.

De tweede aantrekkingspool situeert zich rond de stad Luik. Het “Parc Zénobe Gramme” is bijna verzadigd (4450 frank/m²). Dit park ligt ideaal gelegen in de buurt van het centrum en op een steenworp van het commercieel centrum “Belle-île”. Het ligt bovendien op het kruispunt van verschillende belangrijke toegangswegen.

Namen, de hoofdstad van Wallonië, trekt vooral bedrijven aan die direct in contact staan met openbare werken. De bedrijfsmarkt kent er een moeizame groei. Charleroi lokt meer en meer hoogtechnologische bedrijven. Samen met Namen trekt het nu de aandacht van immobiliënkantoren die willen anticiperen op een volgende groei.

Het gemeenschappelijke kenmerk van de Waalse bedrijfsparken is het kwalitatieve karakter. Geavanceerde bouwtechnieken en groenzones geven de bedrijven een hoogstaand karakter. In Waver heeft het cultureel mecenaat de toestemming gegeven om twee beeldhouwwerken, waaronder een van Folon, tentoon te stellen. Een derde kunstwerk wordt in september ingehuldigd.

Laurenz Verledens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content