HOE VERKLEINT U UW DIGITALE FOTO’S?

Roel Van Espen medewerker Trends

Wanneer u met digitale foto’s op uw computer werkt, dan blijken die vaak te groot te zijn als u ze wil doormailen of op een website wil plaatsen. Hoe zet u uw kiekjes op dieet?

Fotobestanden kunnen vaak erg grote proporties aannemen. Dat heeft onder meer te maken met de ingestelde resolutie. Die kan u op uw digitaal fototoestel aanpassen, maar meestal is het kwaad al geschied: pas als u ze bijvoorbeeld wil doormailen vanop uw pc, blijken ze veel te groot te zijn. En dus kan u slechts een paar foto’s tegelijk als bijlage versturen. U kan ze uiteraard wel over verscheidene e-mails spreiden, maar dan riskeert u weer de mailbox van de ontvanger te blokkeren.

Wanneer de foto’s voornamelijk op het scherm worden bekeken, zijn hoge resoluties overbodig. U kan ze dan beter herschalen naar een lagere resolutie. Zo krijgt u kleinere bestanden waarmee het een stuk handiger werken is. En niet onbelangrijk: ze nemen dan veel minder plaats in op uw harde schijf. Een fotobestand van 150 tot 300 kb is doorgaans prima voor louter computergebruik. Let wel: bij het verkleinen van foto’s merkt u meestal geen kwaliteitsverschil. Maar als u het formaat van de verkleinde foto’s opnieuw wilt vergroten, dan worden die wel minder scherp. Denk dus goed na vooraleer u uw originele kiekjes overschrijft.

Het gratis ImageCrush kan u alvast helpen met het herschalen van foto’s. Dit programmaatje bevindt zich – na installatie – steeds op het bureaublad van uw pc. U hoeft er alleen maar een foto naar toe te slepen om die te verkleinen. Via het menu kan u de gewenste resolutie en kwaliteit instellen. Om deze tool te kunnen gebruiken, moet het zogenaamde Microsoft.net Framework zich wel op uw computer bevinden. Dat was bij ons niet het geval, maar gelukkig konden we het snel via een rechtstreekse link downloaden en installeren. Ook handig is Photo Resizer Pro: hiermee kan u eveneens de gewenste breedte, hoogte en kwaliteit ingeven en vervolgens converteren. Leuk extraatje: u kan de foto’s rechtstreeks e-mailen vanuit deze tool. Photo Resizer is echter niet gratis (13,5 euro), maar u kan het wel dertig dagen gratis uitproberen.

Alles in één keer

Kent u de Microsoft PowerToys? Dat zijn compacte, handige programma’s voor Windows XP (en dus niet voor het nieuwe besturingssysteem Vista). Eén van die programma’s is Image Resizer, dat zich quasi onzichtbaar laat installeren op uw pc. Als u in Windows Explorer echter met uw rechtermuisknop op een grafisch bestand klikt, dan merkt u in het menu een extra optie: Resize Pictures. Hierin kan u kiezen uit een aantal formaten en via de Advanced-knop kan u zelf een gewenst formaat ingeven. De nieuwe foto vindt u in dezelfde directory terug met een aangepaste naam (er staat dan bijvoorbeeld “(small)” in de nieuwe bestandsnaam). Image Resizer laat zelfs toe om verscheidene foto’s in één keer te selecteren en ze tegelijkertijd te herschalen (het zogenaamde “batch resizing”). Ook het gratis Multiple Image Resizer is praktisch voor zulke “alles-in-één-keer”-toepassingen. Deze tool maakt eveneens gebruik van het fameuze Microsoft.net Framework.

Nog een leuk gratis programma met “batch resizing”-mogelijkheden is Visualizer Photo Resize. Het is wel even wennen aan de verschillende mogelijkheden, maar daarna verkleint u uw foto’s in een handomdraai. Handig: de verkleinde versies worden in een nieuwe map opgeslagen om de originelen niet te overschrijven. Daarnaast laat Visualizer Photo Resize ook toe om uw foto’s uitgebreid te bewerken.

Alles online

Installeert u liever geen software? Dan is de handige onlinedienst Resize 2 Mail een goed alternatief. U moet gewoonweg de bewuste foto uploaden via de website en het gewenste formaat kiezen. Even later verschijnt dan de nieuwe versie op een webpagina: die kan u met de rechtermuisknop opslaan op uw computer. Uiteraard verloopt het online herschalen wel iets trager dan via een tool op uw pc.

Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content