HOE SURFT U MET TABS?

Roel Van Espen medewerker Trends

Het marktaandeel van internetbrowser Firefox neemt voortdurend toe. Hij heeft dan ook een belangrijk pluspunt: je kunt meerdere websites openen in zogenaamde tabs. Dat heeft de makers van Internet Explorer 7 intussen geïnspireerd.

Internet Explorer is – net als de andere producten uit de Microsoftstal – populair bij particulieren én in het bedrijfsleven. Maar van een alleenrecht is er al lang geen sprake meer. Firefox, ontwikkeld door Mozilla, heeft de laatste jaren namelijk heel wat terrein gewonnen. In België wordt het marktaandeel van Internet Explorer vandaag geschat op zo’n 85 %. De resterende ruimte wordt grotendeels ingenomen door Firefox. Deze opkomende browser heeft op een succesvolle manier het idee van de zogenaamde tabs gecommercialiseerd. Eigenlijk werd dat idee overgenomen van Opera, een derde internetbrowser die tot nu toe echter weinig aanhang krijgt.

Veel sites in één venster

Met tabs kunt u meerdere websites bezoeken zonder dat u elke site in een apart venster hoeft te openen. Zo komt de taakbalk onderaan op het computerscherm niet vol geopende browservensters te staan. Als u in Firefox een nieuwe tab wilt openen, kan dat via het menu ‘Bestand’, ‘Nieuw tabblad’. Maar het kan ook sneller, met de toetsencombinatie Ctrl-T. En als u op een website een bepaalde link in een nieuwe tab wilt openen, houdt u de Ctrl-toets ingedrukt terwijl u op die link klikt. Hebt u meerdere tabs geopend, dan kunt u van de ene naar de andere switchen. Dat doet u door op het tabblad te klikken, of door Ctrl-PageUp of Ctrl-PageDown te gebruiken. Er is nog een andere mogelijkheid: de Ctrl-toets samen met het nummer van het tabblad indrukken, bijvoorbeeld Ctrl-3 voor de derde tab.

Houdt u nog steeds vast aan Internet Explorer? Zorg er dan voor dat u de laatste versie, IE7, installeert. Daarmee kunt u ook met tabs surfen. Ook hier opent u een nieuw tabblad met de combinatie Ctrl-T, of houdt u Ctrl ingedrukt terwijl u op een link klikt. Omschakelen tussen tabs gebeurt hier met Ctrl-Tab, of via Ctrl plus het cijfer van de bewuste tab. Ter info: in beide browsers kunt u tabs verplaatsen door ze te verslepen naar links of rechts.

Extra’s

Als u in Firefox of Internet Explorer met de rechtermuisknop op een tab klikt, verschijnt er een menu met extra mogelijkheden. U kunt zo bijvoorbeeld een tabblad sluiten, of alle andere tabs sluiten of alle tabs in één keer vernieuwen. Hebt u per ongeluk een tab gesloten? Geen probleem: in Firefox vindt u in dit menu ook de optie ‘Tabblad sluiten ongedaan maken’. En via het hoofdmenu ‘Geschiedenis’ kunt u makkelijk meerdere tabbladen opnieuw openen die u eerder had gesloten. Als u die mogelijkheid ook in Internet Explorer wilt, moet u daarvoor een zogenaamde add-on installeren: IE7 Open Last Closed Tab. Dat is een klein programmaatje waarmee u de tabs opnieuw kan oproepen via de toetsencombinatie Alt-X (laatste gesloten tab) of Alt-Q (overzicht van meerdere tabs).

In Internet Explorer is een leuk extraatje voorzien: via Ctrl-Q krijgt u een miniatuurweergave van alle geopende tabs te zien. U hoeft enkel op de thumbnail te klikken om naar de bewuste tab te navigeren. Firefox heeft die mogelijkheid oorspronkelijk niet, maar via de add-on Tab Catalog kan dit wel (u vraagt dan het taboverzicht op via functietoets F8). Daarnaast is het in beide browsers ook mogelijk om een verzameling tabbladen op te slaan. In Firefox doet u dat via het hoofdmenu ‘Bladwijzers’: u kiest de optie ‘Bladwijzer voor alle tabbladen maken’ en geeft een naam op. Die vindt u daarna terug onder hetzelfde menu ‘Bladwijzers’. In Internet Explorer gebeurt dit via ‘Favorieten’, ‘Tabbladgroep aan favorieten toevoegen’.

Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content