HOE MAAKT U UW GSM-FACTUUR LICHTER?

Roel Van Espen medewerker Trends

95 % van de gsm-gebruikers in België betaalt een te hoge factuur. De reden: we kiezen zelden voor de goedkoopste formule. Met z’n allen betalen we daardoor jaarlijks bijna een miljard euro te veel. Nochtans bestaan er enkele nuttige websites die ons helpen om onze gsm-factuur een stuk aangenamer te maken.

Het goedkoopste tarief voor uw gsm vinden is geen eenvoudige opdracht. De operatoren zorgen ervoor dat hun formules onderling moeilijk te vergelijken zijn. Bovendien wijzigen ze hun tarieven geregeld, wat een vergelijking er niet eenvoudiger op maakt. De Tariff Check-up van Proximus en de Best Deal-service van Mobistar analyseren alvast gratis uw belgedrag op basis van uw laatste facturen, en stellen u eventueel een voordeliger tarief voor.

Vergelijken tussen de verschillende operatoren blijft moeilijk. Gelukkig bestaan er enkele websites die u wegwijs maken in de diverse formules. Houd er wel rekening mee dat die sites niet altijd up-to-date zijn. Check daarom steeds de tarieven bij de operatoren zélf voor u een andere formule aanvraagt of overschakelt naar een andere operator. Vergeet overigens niet dat u bij zo’n overstap uw huidige gsm-nummer kan behouden. Die nummeroverdracht kan gratis aangevraagd worden bij de klantendienst van de nieuwe operator.

Overzicht van tarieven

Een interessante website is Vergelijking.be (http://www.vergelijking.be). Hier zijn in de rubriek ‘Gsm – Telefonie’ de tarieven voor prepaidkaarten en abonnementen van Proximus, Mobistar en Base op één pagina verzameld. Bovendien vinden we er antwoorden op interessante ‘Veelgestelde vragen’, over onder meer piek- en daluren, budgetcontrole en facturering per seconde.

Vergelijkbaar maar iets minder overzichtelijk is BestNet (http://www.best-net.be). In de rubriek ‘Mobiele Telefonie’ troffen we actuele lijstjes met Proximus-, Mobistar- en Basetarieven aan. Op Bellen.com (http://www.bellen.com/be/) kon u al langer de tarieven van de mobiele operatoren vergelijken, maar sinds kort is deze site opnieuw up-to-date. Ook hier missen we wat overzicht.

Beter is Telonline (http://www. telonline.be): hier vonden we een goede vergelijking via ‘Gsm prepaid’ en ‘Gsm abonnementen’ in de categorie ‘Gsm diensten’. Daarnaast konden we hier ook terecht voor een goede opsomming van de voor- en nadelen van elke gsm-operator (klik hiervoor op ‘Gsm providers’). We surften ook even langs bij het Franstalige Comparatel (http://www.comparatel.be): deze website richt zich op het eerste gezicht op de Belgische gsm-markt, maar uiteindelijk draait alles hier rond Franse operatoren.

Hoe goedkoper bellen?

Al die websites geven een overzicht en vaak zelfs een vergelijking van de tariefformules. Maar op Vergelijking. be vonden we in de rubriek ‘Virtuele operatoren’ ook een lijstje van alternatieve providers die u soms voordeliger tarieven aanbieden. Ze richten zich meestal tot een specifiek doelpubliek met speciale tarieven, en hebben meestal een contract bij Base, Mobistar of Proximus om mobiele telefonie door te verkopen.

Op GSMtarieven. be (http://www.-gsmtarieven.be) vonden we geen tariefoverzicht van de traditionele operatoren terug, maar ook hier kwamen we te weten hoe we goedkoper kunnen bellen via alternatieve operatoren (in de rubriek ‘Virtual mobile’). Vooral handig is de module op Speed.be (http://www.speed.be) in de rubriek ‘Gsm’. Hiermee kunt u de meest geschikte operator en de beste formule vinden op basis van uw belprofiel. Hiervoor moet u eerst ingeven hoe vaak u elke maand belt naar vaste en mobiele toestellen, hoe dikwijls u belt tijdens de piekuren, hoeveel sms’jes u verstuurt enzovoort. Ook Test-Aankoop (http://www.test-aankoop.be/ map/show/102951.htm) biedt een dergelijke onlinemodule aan, maar die is helaas enkel toegankelijk voor leden.

Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content