Hoe maakt u betere presentaties?

Roel Van Espen medewerker Trends

Als u een mooie slideshow wilt maken, dan grijpt u wellicht meteen naar PowerPoint. Er bestaan echter enkele online-alternatieven waarmee u makkelijk presentaties in elkaar bokst.

PowerPoint – de vertrouwde presentatietool van Microsoft Office – hoeven we u uiteraard niet meer voor te stellen. Maar waarom zou u niet eens een onlinealternatief uitproberen? Bekende voorbeelden zijn alvast Google Docs (docs.google.com) en Zoho Show (show.zoho.com). Maar hoewel deze applicaties erg handig zijn, vinden wij het minder populaire SlideRocket (www.sliderocket.com) eigenlijk de enige volwaardige concurrent van PowerPoint. Want eerlijk is eerlijk: een softwarepakket werkt nog steeds net iets vlotter en sneller dan een onlinetool.

Aan de andere kant hebben webapplicaties heel wat voordelen: u hoeft geen software te installeren, ze zijn van op elke (internet)computer beschikbaar en u kunt de slideshows gemakkelijk delen met anderen of er samen aan werken. Ter info: SlideRocket heeft een aantal te betalen formules, maar de gratis versie biedt naar onze mening al voldoende mogelijkheden.

Simultaan samenwerken

Als u echter simultaan wilt kunnen samenwerken aan een presentatie, dan moet u beslist Acrobat.com Presentations (www.acrobat.com/features-ooa-presentations.html) eens overwegen. Dat is gebaseerd op de Flashtechnologie uit de stal van Adobe. Die laat toe om makkelijk presentaties te creëren en te delen. Samenwerken aan eenzelfde bestand kan zelfs gelijktijdig vanop meerdere computers. Door de simultane bewerkingsoptie heeft iedereen namelijk toegang tot de presentatie én kan iedereen wijzigingen doorvoeren. Op voorhand goede afspraken maken is dus wel aan te raden, maar gelukkig behoudt u op elk moment een goed overzicht van wie welke aanpassingen heeft aangebracht. En u heeft uiteraard zelf de controle over wie de presentatie kan bekijken en wijzigen.

De interface van Acrobat.com Presentations is bewust erg sober opgevat. Met de toolbar aan de rechterzijde en de talrijke lay-outs zet u de presentatie volledig naar uw hand. U kunt hierbij kiezen uit verschillende thema’s, vooraf gedefinieerde kleurencombinaties, effecten, grafische tools, diaovergangen, enzovoort. Ook beelden en video’s op een slimme manier integreren behoort tot de mogelijkheden. Wel jammer dat deze webtool geen audio-ondersteuning in huis heeft.

Dynamische presentaties

Zoekt u eerder een webtool waarmee u uw presentatie echt dynamisch kunt maken? Dan is Prezi (www.prezi.com) een aanrader. Kijk alvast eens naar de voorbeelden in de rubriek ‘Showcase’. Een slideshow is hier opgevat als een geheel waar wordt ingezoomd op de afzonderlijke onderdelen. Alle zoombewegingen programmeert u zelf via de ‘Editor’. Die module gebruikt u overigens ook voor het invoeren van de teksten en het importeren van bestanden. U bent wellicht wel een tijdje zoet met het ontdekken van de mogelijkheden. Het resultaat kunt u online delen met anderen of downloaden als een uitvoerbaar bestand. Prezi heeft zowel gratis als te betalen formules.

Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content