HOE HOUDT U UW COMPUTER IN TOPVORM?

Roel Van Espen medewerker Trends

Uw computer is uw dagelijks werkinstrument. Het is dan ook belangrijk dat u nauwgezet toekijkt op de conditie van uw pc of laptop. Dat kan met enkele handige tools.

Het hart van uw computer is het moederbord. Daarop bevinden zich alle componenten, zoals de processor en het werkgeheugen. Zo’n moederbord bevat vaak sensor chips, sensoren die essentiële zaken meten, zoals de temperatuur van de processor en de draaisnelheid van de koelventilator. Om die gegevens te kunnen lezen en interpreteren, hebt u een hulpmiddeltje nodig. Een handige tool hiervoor is bijvoorbeeld de gratis Motherboard Monitor, die alle meetgegevens verzamelt. U kunt ze aflezen in de applicatie zelf, maar de meest relevante cijfers verschijnen ook in de system tray (het balkje onderaan op het scherm, waarin zich ook de klok bevindt).

Hoewel de website van de makers vermeldt dat Motherboard Monitor al meer dan twee jaar niet verder ontwikkeld wordt, vonden we elders een recente update (zie kader). Het programma ondersteunt 85 computermerken en meer dan 1000 moederborden. We stelden echter vast dat Motherboard Monitor vaak niet op laptops werk. Een vereiste is sowieso dat u weet welk moederbord u precies aan boord heeft, want dat moet u ingeven in de applicatie. Die informatie vonden we in de handleiding van onze pc en op het moederbord zelf. Leuk is dat u een alarmsignaal kunt instellen, zodat u gewaarschuwd wordt zodra een bepaalde temperatuur of ventilatorsnelheid bereikt is.

Pas op: warm!

Een alternatief voor het monitoren van de temperatuur in uw computer is HDD Temperature. Die tool nestelt zich eveneens in uw system tray. Daar leest u op elk moment het aantal graden van uw harde schijf. Zodra de temperatuur een bepaalde grens overschrijdt, wordt u gewaarschuwd door een pop-up. Op de website van HDD Temperature komt u overigens te weten dat 35 à 40 graden Celsius gezond is voor uw pc. Handig is dat u HDD Temperature kunt laten samenwerken met Motherboard Monitor. Ook deze tool werkt niet op elke pc of laptop. Een lijst van alle ondersteunde computermodellen vindt u op de website.

Nog een aanrader is Speedfan. Ook deze houdt de temperatuur van uw computer in het oog en geeft ze weer in uw system tray. Dit programma kan bovendien de ventilatoren dynamisch bedienen. Als de temperatuur het toelaat, verlaagt SpeedFan het toerental. We waren verrast door het geluidsverschil. Verder geeft de applicatie u ook nuttige informatie over de gezondheidstoestand van de harde schijven in uw pc. Net zoals bij de andere tools, worden ook hier niet alle computermerken en -types ondersteund. Maar met een niet al te oud model maakt u een goede kans.

Harde schijf

In 60 % van de gevallen leidt het continu monitoren van een harde schijf tijdig tot een waarschuwing bij nakende problemen. De meest recente harde schijven zijn namelijk voorzien van SMART-technologie (Self-Monitoring, Analysis & Reporting Technology). Dit is een controlesysteem dat waakt over de betrouwbaarheid van de schijf. Bovendien stelt die technologie u in staat om – met behulp van de nodige tools – te anticiperen op eventuele defecten.

Active Smart is zo’n tool. Hij gaat niet alleen na hoeveel mechanische foutmeldingen er in het verleden geweest zijn, maar spoort ook beschadigingen op. Mogelijke problemen in de toekomst worden dus ook voorspeld. Daarnaast krijgt u informatie over de draaisnelheid en de temperatuur van uw schijf. Gelijkaardig is HDD Health. Dit programma houdt ook uw harde schijf in de gaten en waarschuwt u bij (aankomende) problemen. Zo kunt u nog tijdig een back-up maken.

ZIJ WAKEN OVER UW PC OF LAPTOP

Motherboard Monitor (http://mbm.livewiredev.com en http://www.majorgeeks.com/ Motherboard-Monitor-5.3.7.0-Update-2-d5261.html voor de jongste update)

Speedfan (http://almico.com/ speedfan.php)

HDD Temperature (http://www.hddtemp.com)

Active Smart (http://www.ariolic.com/ activesmart/)

HDD Health (http://panterasoft.com)

Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content