HOE HOUDT U UW BUREAUBLAD OVERZICHTELIJK?

Roel Van Espen medewerker Trends

Het bureaublad van uw computer – ook wel desktop genoemd – is uw werkblad. Daar vindt u een heleboel icoontjes, die u leiden naar tal van applicaties. Maar daarnaast is het ook de bewaarplaats voor onder meer tijdelijke mappen en gedownloade bestanden. Hoe houdt u een goed overzicht?

Uw bureaublad puilt al snel uit met onder meer snelkoppelingen, mappen en tijdelijke bestanden. Windows XP heeft echter enkele ingebouwde functies die orde op zaken kunnen stellen. Klik maar eens met de rechtermuisknop op uw bureaublad. Via de optie ‘Pictogrammen schikken op’ kunt u de icoontjes rangschikken volgens naam, type enzovoort. En via ‘Automatisch schikken’ worden ze mooi onder elkaar geplaatst. Handig is ook de optie ‘Wizard bureaublad opruimen’: die geeft u een lijst met snelkoppelingen en de datum waarop ze de laatste keer gebruikt werden. De niet-gebruikte links kunt u dan in een aparte map laten verzamelen. U kunt deze operatie overigens automatisch om de 60 dagen laten uitvoeren. Die optie stelt u opnieuw in met de rechtermuisknop: selecteer ‘Eigenschappen’, ‘Bureaublad’ en vervolgens ‘Bureaublad aanpassen’.

Wilt u de icoontjes nog beter rangschikken? Overweeg dan de Desktop Organizer & Arranger. Deze tool verdeelt uw bureaublad in vier, zes of negen vakken. U kunt de pictogrammen in deze vakken ordenen, en elke sectie een naam geven (bijvoorbeeld ‘Grafische programma’s’, ‘Ontspanning’ enzovoort). Voor het gebruik van deze Desktop Organizer & Arranger betaalt u 12,50 euro. Maar u kunt hem wel eerst gratis uitproberen.

Meerdere desktops

Als u verscheidene programma’s ge-opend hebt, dan vindt u de icoontjes daarvan onderaan in de taakbalk terug. Maar als het er een heleboel zijn, geraakt u misschien wel het overzicht kwijt. In dat geval kan de Virtual Desktop Manager u helpen. Met deze gratis software kunt u – weliswaar alleen in Windows XP – vier verschillende virtuele bureaubladen creëren en beheren. Na de installatie verschijnen in de balk onderaan (naast het klokje) een groen icoontje, en de cijfers van 1 tot 4. Dat was bij ons echter niet onmiddellijk het geval: we moesten eerst met de rechtermuisknop op de taakbalk klikken, en via ‘Werkbalken’ konden we dan ‘Desktop Manager’ selecteren. Via die cijfers kunt u switchen tussen meerdere bureaubladen. Zo kunt u er eentje maken met bijvoorbeeld alle internetprogramma’s, eentje met al uw Officeprogramma’s enzovoort. Let wel: de icoontjes op de verschillende desktops blijven steeds dezelfde. Vreemd genoeg waren die – na installatie van deze Virtual Desktop Manager – een beetje troebel geworden. Dat konden we gelukkig verhelpen door in het rechtermuisknopmenu ‘Eigenschappen’, ‘Instellingen’ te selecteren, en in dat venster op de ‘Ok’-knop te klikken.

Werkt u niet met Windows XP? Dan hebben we een alternatief voor u: ZDDesk. Dit programmaatje werkt op Windows 95/98/NT/2000 en kan tot 9 virtuele bureaubladen aanmaken. Standaard is het aantal ingesteld op vijf, maar in de ‘Properties’ (rechtermuisknop) kunt u dit aantal aanpassen. Ook hier gebeurt het omschakelen naar een andere desktop via een eenvoudige klik op het cijfertje in de taakbalk. Via ‘Arrange’ kunt u zelfs programma’s van de ene naar de andere desktop verslepen. Nóg verder gaat DesktopPlus (werkt in elke Windowsversie): hiermee kunt niet alleen tot negen virtuele bureaubladen maken, maar u kunt – bij het opstarten van uw computer – per desktop specifieke programma’s laten starten.

Naakt bureaublad

Wist u overigens dat u alle icoontjes (tijdelijk) van uw bureaublad kunt laten weghalen? Dat is bijvoorbeeld handig als u uw computer gebruikt voor presentaties. Deze optie stelt u in door met de rechtermuisknop op uw bureaublad te klikken. Via het menu ‘Pictogrammen schikken op’ kunt u ‘Bureaubladpictogrammen weergeven’ afvinken. De icoontjes zijn niet voorgoed verdwenen: als u deze optie later opnieuw aanvinkt, zijn ze er weer.

Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content