HIGHTECH IN WALLONIË

Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

VIJF PARKEN.

In Wallonië hebben de nieuwe technologieën de weg naar de wetenschappelijke parken gevonden. Deze parken werden in de schaduw van universiteiten aangelegd, en zo kennen we er vandaag al drie: het wetenschappelijk park van Louvain-la-Neuve (UCL), van Sart Tilman (universiteit van Luik) en Initialis (Universiteit van Bergen-Henegouwen). Aan deze lijst moeten we nog Aéropole toevoegen, in de buurt van de luchthaven van Charleroi. Ten slotte ligt in Marche-en-Famenne in de provincie Luxemburg een Centre Télématique, dat helemaal gericht is op telecommunicatie.

Het wetenschappelijk park van Louvain-la-Neuve is met 220 hectare – waarvan de helft in gebruik – meteen het oudste. Het dateert uit de tijd van de oprichting van de stad, in de jaren zeventig. Vandaag geven meer dan negentig bedrijven er werk aan 3000 werknemers. De farmaceutische sector domineert, maar het evenwicht wordt hersteld door de aanwezigheid van de academische overheid in samenwerking met het IBW, de intercommunale voor economische ontwikkeling van Waals-Brabant. Zo vinden we er bijvoorbeeld het internationaal onderzoekscentrum van Shell en Monsanto. De terreinen werden toegekend via een erfpacht tegen 40 frank/m². De huurders van het park moeten in ruil daarvoor aan verschillende stedenbouwkundige voorwaarden voldoen, zoals onder meer minimum 2% van de investeringen aan esthetische activiteiten besteden (kunstwerken bijvoorbeeld).

Het park van Sart Tilman (50 hectare) is van recentere datum. Bijzonder aan dit park is dat er naast de uiteenlopende types bedrijven (onder meer Eurogentec en EVS) ook belangrijke spelers uit de ruimtevaart voet aan de grond hebben gezet. Zo zijn er het Space Center van Luik evenals verschillende bedrijven actief in deze sector ( Amos, Spacebel) aanwezig. Vandaag geven 51 bedrijven er werk aan 850 mensen in de hightech.

In Bergen vinden we de jongste telg van de technologieparken: Initialis. Het is 42 hectare groot en werd aangelegd met subsidies van “Objectif 1”. Momenteel hebben al vijf privé-bedrijven, waaronder Telindus, zich in de bedrijvencentra gevestigd. De onderzoekslaboratoria van de universiteit zullen er binnenkort 120 onderzoekers herbergen. Tegen eind 1999 wil Initialis meer dan 400 personen ontvangen. De prijs wordt geschat op 800 frank/m².

Aéropole is niet zoals de overige parken in de buurt van een universiteit aangelegd, maar werd door Igretec (de intercommunale voor ontwikkeling van Charleroi) in het leven geroepen, en dit park profiteert van de nabijheid van de luchthaven. Goed vertegenwoordigd is de telecommunicatie en de biotechnologie, evenals de zeer technologisch geavanceerde drukkerijen. Toch blijft het universitaire aspect niet achterwege: de ULB heeft er een onderzoekslaboratorium gevestigd.

De toelatingsvoorwaarden voor de parken zijn overal uiterst streng. Bepalende factoren blijven onderzoek en ontwikkeling, evenals de realisatie van een innoverend product. Ten slotte is ook samenwerking met een universiteit een voorwaarde. De voorbije jaren heeft een groeiend aantal spin-offs de weg naar het park gevonden.

Laurenz Verledens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content