Het rommelt in de vallei

MARGRETHE VESTAGER De Europese commissaris mag haar kruistocht voortzetten. © Sportsfile for Web Summit via Ge

De techreuzen wacht een aardverschuiving, nu de politiek hen hoe langer hoe meer aanpakt. Maar de grote schok blijft nog even uit.

Waarnemers van de technologie-industrie lijken wat op de inwoners van San Francisco. Ze beseffen dat er al lang een zware aardbeving zit aan te komen, maar weten niet zeker wanneer die zal toeslaan. Politici van alle strekkingen trekken in de Verenigde Staten wekelijks van leer tegen de grote technologiebedrijven. In Washington zouden bewakers van de antitrustwetgeving bij het ministerie van Justitie en de Federal Trade Commission een onderzoek gelanceerd hebben naar Facebook en Google. In verscheidene staten werken openbare aanklagers aan hun eigen onderzoek. Uit een recente enquête bleek dat twee derde van de Amerikanen voorstander is van het opsplitsen van grote technologiebedrijven door recente fusies ongedaan te maken, om zo de concurrentie aan te wakkeren.

Toch wordt 2020 niet het jaar waarin Silicon Valley op zijn grondvesten davert. Er zal bitter weinig gebeuren in een verkiezingsjaar, en antitrustonderzoeken zijn een heel geploeter. Het duurt zeker achttien maanden voor een aanklacht kan volgen.

Intussen houden we twee locaties in de gaten. De eerste is Brussel. Margrethe Vestager, die in naam van de Europese Commissie een wereldwijde kruistocht tegen technologie aanvoert, zal het druk hebben met zaken tegen grote technologiebedrijven in verband met concurrentievervalsing en belastingontduiking. In september is de voormalige Eurocommissaris voor de Mededinging benoemd voor een tweede ambtstermijn, deze keer met een ruimere digitale opdracht. Ze zal ervoor zorgen dat de Commissie even gedreven de grote technologiebedrijven, waaronder Amazon en Google, op de huid blijft zitten. In 2020 kunnen we nog meer schikkingen verwachten, voor bedragen die in de miljarden oplopen.

Privacy

De tweede locatie is Californië, de thuisbasis van Silicon Valley. De vallei kan niet langer rekenen op een voorkeursbehandeling. De federale overheid talmt nog, maar Californië heeft zelf regels doorgedreven om technologiebedrijven aan banden te leggen.

Zo wordt vanaf 1 januari 2020 in Californië een privacywet van kracht, die beter consumenten beschermd van wie de persoonlijke gegevens verzameld worden. Intussen wordt in Washington nog altijd gedebatteerd over een nationaal wetsvoorstel in verband met privacy. Dat zal uiteindelijk goedgekeurd worden in 2021. Het zal meer staten ertoe aanzetten hun eigen wetsvoorstellen over privacy goed te keuren.

Californië wordt in 2020 ook bij andere aspecten van het technologiebeleid een koploper, van netneutraliteit tot belastingsystemen en het omschrijven van de rechten van werknemers in de flexconomie.

2020 zou in Washington een rustig jaar kunnen worden voor de technologie. Maar de techneuten moeten niet al te veel op hun lauweren rusten. Want hun industrie is op los zand gebouwd.

De auteur is correspondent politiek, technologie en maatschappij van The Economist in Dallas

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content