Het nieuwe Nieuwpoort heeft een prijs

Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

Tijdens het eerste semester van 2007 lijken de vastgoedprijzen te stabiliseren in Nieuwpoort. Is het misschien allemaal wat te snel gegaan voor de runner-up van de westkust?

De belangrijkste markttrend in 2006? Marnix Rathé, zaakvoerder van Immo Strand, hoeft niet lang na te denken. “De blijvend goede verkoop tegen steeds hogere prijzen. En dat terwijl de markt in het binnenland toch in een klein dipje zat.” De referentieprijs voor een appartement in Nieuwpoort maakte inderdaad weer een spectaculaire sprong: van 198.250 euro in 2005 naar 240.425 euro in 2006 (+ 21 %). Nieuwpoort is daarmee na Koksijde de duurste badplaats van de westkust.

In de eerste helft van 2007 lijkt de koopdrift wel wat geluwd. “Vanaf november 2006 ging het al iets minder,” zegt Marnix Rathé. “En dat heeft ongeveer geduurd tot maart van dit jaar. Maar vanaf dan heeft de verkoop zich toch stevig herpakt. Na de paasvakantie was het heel druk en de beste verkoopmaand was uiteindelijk nog de maand juni. De prijzen zijn na die mindere periode wel stabiel gebleven. En dat was eigenlijk ook noodzakelijk na de sterke stijging van de laatste jaren.”

Filip Maene, zaakvoerder van Immo Maritiem, zit op dezelfde golflengte. “Het is bijzonder snel gegaan in Nieuwpoort. Zes à zeven jaar geleden was Nieuwpoort nog een relatief goedkope kustgemeente. Maar Nieuwpoort heeft een enorme boom gekend. Zonder overdrijven: we verkochten hier echt appartementen als warme broodjes. Nu lijkt de markt wat gekalmeerd. En daar is die sterke prijsklim uiteraard niet vreemd aan. De vraag is er nog. Maar mensen komen hier soms binnen met een budget van 150.000 euro en dan moeten wij vertellen dat voor het type appartement dat zij zoeken de vraagprijs 225.000 euro bedraagt. Ook de projectontwikkelaars gaan een beetje op de rem staan: restaurant Jan Turpin is inmiddels helemaal afgebroken, maar men gaat pas over twee jaar beginnen bouwen.”

Twee toplocaties

Toch vinden beide makelaars de steile prijshausse in Nieuwpoort gerechtvaardigd. En ze wijzen daarvoor naar de enorme evolutie die Nieuwpoort heeft gekend. “Nieuwpoort is niet gewoon wat opgefrist,” zegt Rathé. “Het heeft een totale metamorfose ondergaan. En niet alleen op gebied van appartementsbouw. De hele infrastructuur is grondig vernieuwd. We hebben hier nu ook een prachtige winkelstraat. Het niveau is op alle vlakken opgekrikt. En daardoor trek je ook een ander publiek aan.”

“Vooral het verleggen van de trambaan van de Albert I-laan naar de Elisalaan heeft een enorme impact gehad,” vindt Filip Maene. “De Albert I-laan is vandaag echt een heel aangename winkelstraat met een zeer ruim en gevarieerd aanbod. De heraanleg van de Havengeul is nog zo’n zeer geslaagde ingreep.”

Met die Havengeul heeft Nieuwpoort, naast de Zeedijk, meteen een tweede topligging. “De appartementsprijzen liggen op beide locaties nagenoeg op hetzelfde niveau. Voor een appartement met twee slaapkamers, het meest gevraagde type, betaal je op die toplocaties al gauw 325.000 euro,” stelt Marnix Rathé. “Maar prijzen van 500.000 euro en meer zijn ook al lang geen uitzondering.” Spreken de Havengeul en de Zeedijk hetzelfde publiek aan? “Echt veel verschil zit daar niet in,” antwoordt Rathé. “Ja, een echte bootfanaat zal wellicht de Havengeul verkiezen, terwijl een gezin met kleinere kinderen meestal de voorkeur geeft aan de verkeersvrije Zeedijk.”

De brug naar Nieuwpoort-Stad

Wat is het instapbudget voor een stek in Nieuwpoort? “Voor een kleine studio van een redelijke ouderdom betaal je ongeveer 80.000 euro,” antwoordt Rathé. Filip Maene legt de lat iets hoger op 90.000 euro. Wie in Nieuwpoort op koopjesjacht wil, kan zich volgens beide heren de moeite besparen. “Door de beperkte ruimte in de omgeving van de zee heeft Nieuwpoort – in tegenstelling tot andere kustgemeentes – zeer weinig achtergebleven buurten,” legt Marnix Rathé uit. “Er zijn ook niet meer zo ontzettend veel nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden,” vult Maene aan. “Met uitzondering dan van het plan voor een grootschalige ontwikkeling rond de jachthaven. Maar dat is nog niet voor morgen. Ook op te volgen, is de herinrichting van de Kaai in Nieuwpoort-Stad. Die werken zijn al wel gestart en het ziet er veelbelovend uit. Ook voor appartementsontwikkelingen. De uiteindelijke bedoeling is om Nieuwpoort-Bad en Nieuwpoort-Stad min of meer samen te voegen.”

Laurenz Verledens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content