Het nieuwe leven van oude grandeur

De architectuur en het interieur van de nieuwe Thermen van Spa mogen gezien worden en het verzorgingsaanbod is heel volledig. Maar infrastructuur, onthaal en het zopas erekruteerde personeel moeten nog even inrijden.

Info: www.thermesdespa.com

De onlangs geopende nieuwe ThermenvanSpa liggen op Annette et Lubin, de heuvel die zich zo’n 80 meter boven het centrum van het Ardense stadje verheft. Eurothermes, de Franse firma die de thermen gaat exploiteren (maar niet betrokken werd bij het opmaken van de plannen voor de infrastructuur), koos met directeur GérardAndré voor een door de wol geverfde kenner van de sector. Een kenner die een AOC verdient: deze doctor in de rechten en de politieke wetenschappen is immers afkomstig uit de streek van Vichy in Frankrijk. Hij verwierf faam als promotor van thermenuitbating in Zwitserland en Andorra.

Gérard André heeft dus ervaring te koop en gaat bovendien geen uitdaging uit de weg. Dat is overigens ook wel een vereiste voor de leiding van dit nieuwe thermenproject, waarvoor de intercommunale Aqualis op vijf jaar tijd 20 miljoen euro bijeen wist te brengen. De oude thermen in het stadscentrum waren afgeleefd, oncomfortabel en te klein. Ze straalden wél nog altijd die allure van luxe en welbehagen uit, een sfeer die onlosmakelijk verbonden leek met de aristocraten, koninginnen, keizers, tsaren, artiesten en acteurs die zich hier vooral in de achttiende en negentiende eeuw graag lieten verwennen.

Niet meer voor de groten der aarde

De thermen zijn allang niet meer de hoofdattractie van Spa. De ‘Francofolies’, het ‘Festival du Théâtre’, de ’24 uren van Spa’, en vooral de GP-races van de Formule 1 op het circuit van Spa-Francorchamps hebben de schijnwerpers naar zich toe gezogen. Spa heeft echter altijd de nostalgie van zijn roemrijke thermale verleden behouden. Na de Tweede Wereldoorlog werd de high society enigszins verjaagd door de ziekenfondsen die met succes sociale kuuroorden oprichtten op ‘les Heures Claires’. Die zijn aan het eind van de voorbije eeuw echter op hun beurt alweer verdwenen als gevolg van de beslissing van het Riziv om deze kuren niet meer terug te betalen via het ziekenfonds.

Het leek de doodsteek te worden voor de ‘stad van het water’. Maar Spa bleef niet bij de pakken zitten en al snel groeide het ambitieuze plan om het high class kuurwezen in de streek nieuw leven in te blazen. Hoewel… high class is wat overdreven. In vergelijking met de concurrentie valt de prijs-kwaliteitverhouding hier uitstekend mee. Hoewel een wekelijkse kuurbeurt niet meteen haalbaar is voor mensen met een minimumloon, hoeft men er toch ook niet voor in het geld te zwemmen. Gérard André mikt op een klantenkring van mensen met een middelhoge koopkracht. Volgens de directeur worden de doelstellingen bereikt met 150.000 à 180.000 bezoekers per jaar vanaf het derde jaar.

De groten der aarde zullen de Thermen van Spa voortaan echter links laten liggen. Oké, de nieuwe infrastructuur met een totale oppervlakte van 10.000 vierkante meter, een verwarmd binnen- en buitenbad van 800 vierkante meter en 60 verzorgingscabines is een knap staaltje van verzorgde architectuur, design en materialen. Maar daarmee lok je vandaag geen bezoekers van het selecte kaliber van weleer zoals de sjah van PerziëNazer-Ed-Din, keizer Jozef II van Oostenrijk, tsaar Peter de Grote, koning Charles II van Engeland, koningin Marie-Henriette van België, koning Leopold II, de schilder Fragonard, de filosoof René Descartes of de beroemde Casanova.

Nieuw: het thermoludisme

U kunt al naar de Thermen van Spa voor een bezoekje van een halve dag, maar u houdt het er even gemakkelijk vijf dagen uit. Gérard André verzon het woord ‘thermoludisme’ om te verwijzen naar de vele activiteiten die u naar momenten van welbehagen en ontspanning leiden, fysieke én emotioneel. Geen mens die hier zwemt of vecht tegen de watertemperatuur. Het gaat om herbronning en rust, een gunstige sfeer om zich terug te vinden als koppel of onder vrienden.

Grote vensters bieden u een uitzicht op de Venen terwijl men u masseert of terwijl u een koolzuurgasbad neemt in een koperen badkuip, overgenomen van de oude thermen. Het geeft een verkwikkend gevoel, net zoals de overgang van het binnen- naar het buitenbad in een helder verlichte omgeving tussen de typische boombegroeiing van de streek.

Het lijstje van de beschikbare verzorgingen is zeer volledig en het kuuroord bewijst zijn ernst met twee artsen, vijftien gediplomeerde kinesitherapeuten en vijf badmeesters. Terwijl de koperen badkuip volloopt, legt zo’n specialist u bijvoorbeeld uit dat het BainCarbogazeux (koolzuurgasbad) dat u zo meteen gaat nemen relaxerend werkt en dat dit bad in ijzerhoudend mineraalwater MarieHenriette de diastolische bloeddruk (onderdruk) doet dalen, de pols vertraagt en het stressgevoel doet wegebben.

Later, in de cabine van het BainNiagara, vertelt een oudgediende u geruststellend dat dit sciencefictionachtige bad vol lichtjes en waterstralen in alle richtingen u een hydromassage geeft met cyclische waterstralen in de terugkeerrichting van de bloedsomloop. Dit heeft een heilzaam effect op de bloedsomloop en zorgt voor een diepgaande ontspanning van de spieren.

Het Bain de Tourbe (turfbad) is ideaal voor de behandeling van reumatoïde artritis, voor zover uw bloeddruk dit aankan. Dit bad bestaat uit echte turf uit de venen in een koolzuurhoudend mineraalwater. Daarnaast kunt u ook gebruikmaken van de DoucheThermale, Massage Douche de Spa, Massage Subaqua, Massage Anticellulite, Crenothérapie (bronwatertherapie), Thalaxion en nog meer duur klinkende benamingen.

De prijzen gaan van 17 euro voor het gebruik van de baden (in badkleding) en hamams of sauna’s (in badkleding of naturistisch) gedurende 2,5 uur, tot 685 euro voor een intensieve Silhouette-kuur met spitsvondige verzorging, gespreid over vijf dagen. Een over vijf dagen gespreide mama+baby-kuur (voor baby’s tot zes maanden) kost 595 euro en tot het eind van de maand oktober heeft de papa van de baby of de partner van de mama daarbij de hele kuur lang elke dag gratis toegang tot de baden. Belangrijk is ook dat er naast specifieke kuren voor dames nu ook specifieke kuren voor heren bestaan.

Irritatie tijdens het relaxen

Het professionalisme van de ervaren balneotherapeuten, de architectuur, de infrastructuur en de aangeboden diensten zijn vanzelfsprekend troeven van formaat. Maar wat moeten we denken van het feit dat de thermen grenzen aan de enige betaalparking van de stad, dat de cabines van de kabellift niet werkten bij de opening, dat u in het vip-verzorgingspakket weliswaar een kamerjas en pantoffels in badstof maar geen badhanddoek aangeboden krijgt, dat de munten om toegang te krijgen tot kleedruimtes, sauna’s of hamams niet naar behoren werken en dat niemand van het personeel u op dat ogenblik snel kan helpen…

Het zijn allemaal voor de hand liggende bronnen van irritatie die het relaxen van de ongeduldige of gestresseerde bezoekers belemmeren. Zelfs bij een vrij gunstige prijs-kwaliteitverhouding heeft de betaler het recht om te verwachten dat alles werkt.

Maar de dag dat alles geolied draait – op zeer korte termijn, hopen we – beschikt Spa hier over een instrument dat het kleine stadje kan doen herleven, ook buiten het seizoen van de culturele festivals of van de wedstrijden met racewagens. Want zelfs die kleine irritaties van kinderziektes tijdens de inrijperiode wegen niet op tegen de herinneringen aan verzorgende behandelingen of ontspannende momenten in de baden, stoombaden en sauna’s.

Serge Vanmaercke

Het kuuroord bewijst zijn ernst met twee artsen, vijftien gediplomeerde kinesitherapeuten en vijf badmeesters.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content