HET NIEUWE CHINA LIGT IN AFRIKA

Afrika, dat bij het grote publiek vooral bekend is om zijn hongersnoden, burgeroorlogen en armoede, is lang niet meer zo onderontwikkeld als velen denken. Verwacht wordt dat in de volgende tien jaar Afrikaanse landen tot de sterkst groeiende economieën behoren.

De beleggingsmaatschappij Emerging Capital Partners (ECP) is gespecialiseerd in Afrika. ECP beheert 1,8 miljard dollar, verdeeld over zeven gesloten private-equityfondsen. In de twaalf jaar dat het actief is, heeft ECP heel wat expertise vergaard. De kantoren van de groep zijn verspreid over het hele continent. Het verwachte rendement voor deze Afrikaanse fondsen bedraagt 25 procent. Vincent Le Guennou, mede-CEO van ECP, schetst een beeld van een Afrika met mooie vooruitzichten.

Beleggen in Afrika lijkt iets zeer exotisch en risicovol. Is dat ook zo?

VINCENT LE GUENNOU. “Dat zijn vooroordelen. Afrika kent een sterke groei en heeft degelijke fundamentals. Na jaren van economische inspanningen en hervormingen onder impuls van de Wereldbank en het IMF, bedraagt de schuldgraad nog amper 25 procent van het bbp. Niet alle 55 landen op het Afrikaanse continent zijn even stabiel, maar grote conflicten zoals we die hebben gekend in Liberia of Rwanda behoren voorgoed tot het verleden. Het bestuur is sterk verbeterd. De grote meerderheid van de landen kan vrije verkiezingen organiseren.”

Wat is uw strategie?

LE GUENNOU.”Geografische diversificatie is een van de belangrijkste sleutels van een succesvolle belegging in Afrika. Als een regio om de een of andere reden instabiel zou worden, dan is het makkelijker om de schok op te vangen met een goed gediversifieerd fonds. Wij onderscheiden vijf grote gebieden in Afrika. In al die regio’s zoeken we naar de bedrijven met het grootste groeipotentieel. Wij nemen belangen in deze bedrijven en zitten in de raad van bestuur, zodat we vat hebben op de strategische beslissingen. Wij zijn echte partners voor de bedrijven waarin we beleggen. Onze langetermijndoelstelling (vier tot zes jaar) is het begeleiden van deze bedrijven naar meer groei. Als het zover is, verkopen we ons belang. Op dit moment streven we naar een jaarlijks rendement van 25 procent door te beleggen in sectoren zoals de telecomsector, utilities, de financiële sector en de landbouw.”

Welke regio geniet uw voorkeur in Afrika?

LE GUENNOU. “Onze voorkeur gaat uit naar West-Afrika of Franstalig Centraal-Afrika. Wij hebben verschillende beleggingen in die regio’s. Ook Oost-Afrika is zeer veelbelovend. De opkomst van de middenklasse verhoogt de gemiddelde koopkracht van de bevolking. Nigeria en Zuid-Afrika bieden ook kansen. Wij blijven wel op onze hoede voor Noord-Afrika. Wij zitten niet in Libië en Egypte, dat we wel van nabij opvolgen. Wij hebben meer vertrouwen in Tunesië, Marokko en Algerije, waarin we wel belegd hebben.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content