Het land van de rijzende koersen

De Japanse beurzen hebben de voorbije drie jaar uitstekend gepresteerd. En die beursklim kan nog een hele tijd aanhouden, zeggen specialisten van de Japanse aandelenmarkten.

Fondsen die beleggen in Japanse aandelen hebben de afgelopen drie jaar prima prestaties neergezet. De beste producten haalden een gemiddeld jaarlijks rendement tussen 23 en 33 procent. Ook in de eerste vier maanden van 2015 is de Nikkei met 19 procent gestegen. De index ging onlangs voor het eerst in tien jaar voorbij de grens van 20.000 punten. Ondanks die klim blijven de beheerders van Japanse-aandelenfondsen ervan overtuigd dat die positieve trend de komende maanden aanhoudt. Volgens hen zijn er nog altijd meer dan redenen genoeg om optimistisch te zijn over de Japanse beurzen.

Het rendement op eigen vermogen (return on equity) van Japan loopt nog altijd ver achter op dat van andere grote ontwikkelde landen. “Naarmate het land zijn achterstand op de Verenigde Staten goedmaakt, zullen de waarderingen van Japanse aandelen zich herstellen ten opzichte van die van Amerikaanse bedrijven”, stelt Sam Perry, een van de beheerders van het fonds Pictet-Japanese Equity Selection. “De koers-boekwaardeverhouding van de Topix-index noteert 50 procent onder de S&P 500-index.”

Alle beheerders wijzen erop dat de waardering van Japanse aandelen nog altijd bijzonder laag is. “De bedrijfsresultaten zijn de afgelopen jaren sterk verbeterd. Daardoor zijn de markten in de hoogte gegaan, zonder dat de waarderingen zijn gestegen”, zegt Tony Glover, het hoofd fondsenbeheer bij BNP Paribas Investment Partners Japan, dat het fonds Parvest Equity Japan Small Cap Classic Midcaps beheert.

Bovendien verwachten de experts dat de economische situatie nog verbetert. De werkloosheid is zeer laag, wat zal leiden tot een stijging van de lonen. “Wij rekenen op een herstel van de consumptie. Het sentiment van de Japanse bevolking is de afgelopen tijd verbeterd. We zijn optimistisch over het herstel van de groei in 2015”, verklaart Shogo Maeda, de beheerder van het fonds Schroder ISF Japanese Equity.

Bergen cash

De specialisten wijzen erop dat Japanse bedrijven over grote bergen cash beschikken. Dat bedrag wordt geraamd op 45 procent van het Japanse bruto binnenlands product. Toen de vastgoedzeepbel uiteenspatte en de banksector in de problemen kwam, hebben veel ondernemingen grote reserves opgebouwd. Daaruit haalden ze een positief rendement, zonder dat ze risico’s hoefden te nemen. “Zo hebben ze het deflatieprobleem in de hand gewerkt”, zegt Sam Perry. “Maar naarmate de inflatie terugkeert, leveren die liquiditeiten niet langer een reëel rendement op. Dat wordt een belangrijke stimulans voor bedrijven om met hun financiële reserves overnames te doen of dividenden uit te keren aan de aandeelhouders.”

Terwijl de economische impact van abenomics — het beleid van de Japanse premier Shinzo Abe — ter discussie staat, is de weerslag ervan op de markten onmiskenbaar. Dat gaat van de invoering van nieuwe regels voor deugdelijk bestuur tot de benoeming van onafhankelijke bestuurders in grote bedrijven en de aanpassing van de activaverdeling voor het pensioenfonds van de ambtenaren. Dat kan nu tot 25 procent van zijn activa (120.000 miljard yen) beleggen in aandelen.

“Maar het zal wellicht jaren duren eer de effecten van veel hervormingen van de regering-Abe zichtbaar worden”, zegt Kwok Chern Yeh, een lid van het team dat het fonds Aberdeen Japanese Smaller Companies beheert.

Small- en midcaps

Het fonds van Aberdeen vertoont enkele belangrijke verschillen ten opzichte van de andere Japanse-aandelenfondsen in onze selectie (zie tabel De tien beste Japanse-aandelenfondsen). Het heeft het minste aantal lijnen — minder dan veertig — en het belegt in de duurst gewaardeerde bedrijven. “De tien grootste posities blijven gemiddeld zesenhalf jaar in de portefeuille”, zegt Kwok. Bij de belangrijkste waarden behoren Kansai Paint, een groep die zich volop richt op Afrika, en Amada, dat sterk inzet op het inkopen van eigen aandelen.

Als we de belangrijkste posities van de vier small- en midcapfondsen overlopen, vinden we geen enkel bedrijf twee keer terug. Dat wijst op de rijkdom en de diepgang van de Japanse beurs. In de portefeuilles van de largecapfondsen keren Toyota, Mitsubishi UFJ Financial het vaakst terug, gevolgd door NTT, Orix en Bridgestone.

Hoge staandaarden

Het fonds van Aberdeen belegt meer dan de andere in niet-cyclische consumptie, waartoe farmaceutische groepen en producenten van alledaagse consumptiegoederen behoren. “Het zijn kwaliteitsbedrijven die goed blijven presteren”, onderstreept Kwok.

Tony Glover wijst erop dat zijn fonds overwogen is in “segmenten zoals vastgoed, de dienstensector (om in te spelen op het herstel van de Japanse groei) en de sector van de uitrustingsgoederen (om te profiteren van infrastructuuruitgaven)”. In tegenstelling tot het product van Aberdeen spitst BNP Paribas Investment Partners Japan zich duidelijk toe op goedkope waarderingen. Het vermijdt de farmaceutische en de financiële sector.

Glover: “Vanwege hun hoge waardering gaan we ook aandelen uit de defensieve consumptiesector uit de weg — bijvoorbeeld cosmetica- en voedingsbedrijven. Hun koersen zullen wellicht niet instorten, maar de kans bestaat dat ze minder goed presteren dan andere sectoren. Onze voorkeur gaat uit naar producenten van auto-onderdelen, die voordeel trekken van de daling van de yen om te concurreren met Europese groepen. Die ondernemingen hanteren zeer hoge kwaliteitsnormen door hun jarenlange samenwerking met groepen als Toyota”, zegt Shogo Maeda. Hij waardeert ook technologiewaarden die kunnen profiteren van de vernieuwing van de informaticasystemen in veel Japanse financiële instellingen.

Frédéric Dineur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content