HET CANADESE EXAMEN IN INTEGRATIE

Maple Leaf

De Canadezen moesten wachten tot in 1965 – bijna honderd jaar na hun onafhankelijkheid – voor hun nationale vlag, de Maple Leaf (esdoornblad), voor het eerst werd gehesen. Hoewel men nooit tevoren een consensus over een nationale vlag had weten te bereiken, kon iedereen – van First Nations en settlers tot immigranten – zich meteen vinden in het symbool dat de Canadese oudstrijders droegen in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog.

IJshockey

Een praatje slaan met uw Canadese buurman? Geen probleem, zolang u maar iets te vertellen hebt over de nationale sport: ijshockey. Het staat erg goed hen te feliciteren met de Olympische titel die ze vorig jaar in Salt Lake City hebben behaald, een wedstrijd die door een recordaantal van 11 miljoen fanatieke Canadezen werd gevolgd. Sinds die overwinning op erfvijand Amerika gaan de vedetten uit de National Hockey League – vaak immigranten – er door het leven als Canadese halfgoden.

Muziek

Canada werd lange tijd smalend nagewezen als het kneuterige eldorado voor Europese immigranten en de heimat van de cajunmuziek. Daar kwam eind jaren zestig verandering in, toen een aantal singer-songwriters uit Canada voor het eerst voor het voetlicht traden, zoals Leonard Cohen, Neil Young en Joni Mitchell. Sindsdien kan Canada bogen op een behoorlijk indrukwekkende rockcataloog die bovendien dankzij jongere protagonisten als Alanis Morrisette en The Tragically Hip nog lang niet haar orgelpunt heeft bereikt. Met zo’n erfenis neem je Céline Dion er graag bij.

Culinair

Verse zalm en tal van andere visschotels smaken nergens zo lekker als in Canada. De natuurlijke voedselvoorraden liggen dan ook voor het opscheppen in de talloze meren en riviertjes. Zelfs een stukje kariboe, walrus of zeehond behoort er nog steeds tot het dagelijkse menu, al mogen alleen de Inuit op deze dieren jagen. Onthou wel dat Canadezen verlekkerd zijn op gefrituurd voedsel en dus zelfs de fijnste delicatessen in frituurvet plonzen.

Montreal

Montreal, de tweetalige metropool in de provincie Quebec, werd in 1535 ‘ontdekt’ door Jacques Cartier en opgetrokken door een handvol Franse kolonisten die er de autochtone bevolking wat graag wilde kerstenen. Ruim vier eeuwen later geldt Montreal echter als de Canadese multicultuurstad bij uitstek, een economisch welvarend bolwerk met vier universiteiten en 1,2 miljoen inwoners, afkomstig uit alle windstreken. Hoewel ruim 60% van de bevolking er van huis uit Frans spreekt, kan iedereen er in alle vrijheid anderstalige scholen oprichten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content