HET BESTE ZAAD

Ze houden het liever bescheiden. Maar in Tienen hebben ze wel degelijk het beste zaad wereldwijd. Want SES Europe groeit uit tot het center of excellence voor suikerbietzaden.

Je vijftigste verjaardag vieren, en als beloning van je moederbedrijf een investering krijgen van 300 miljoen frank. Dat overkomt de nv SES Europe, de specialist in onderzoek, selectie, veredeling en bewerking van suikerbietzaden. Het bedrijf is een 100%-dochter van Advanta, het vijfde grootste zaadhuis in de wereld. De 2500 werknemers van Advanta haalden in 1997 een omzet van zestien miljard frank. Advanta is erg tevreden met haar Belgische dochter in Tienen, want die mag voortaan als enige binnen de groep suikerbietzaden bewerken. Het Nederlandse bedrijf Vanderhave, een andere dochter van Advanta, bewerkte tot voor kort ook suikerbietzaden. Maar die productie wordt integraal overgeheveld naar Tienen. “Wij zijn beter,” houdt Dimitri Huys, marketingmanager van SES Europe, het nog bescheiden. “Onze knowhow en jarenlange ervaring gaf de doorslag bij de beslissing. De ontwikkeling en de verbetering van de producten gebeurt volledig in eigen huis. Ook Vanderhave had hetzelfde machinepark als het onze. We waren mekaars concurrenten op diverse markten. Maar SES Europe haalde het voortdurend, vooral in Frankrijk, Italië en Spanje.”

De rol van Vanderhave wordt voortaan beperkt tot die van verkoper van suikerbietzaden. Maar ook SES Europe heeft een eigen commerciële afdeling. Het accent ligt echter op de bewerking van de suikerbietzaden. Jaarlijks worden duizenden proeven uitgevoerd op het “brutozaad”, dat voornamelijk vanuit Frankrijk en Italië wordt aangevoerd. De zaden krijgen een coating, die hen beschermt tegen schimmels en ziekten. De rechtstreekse behandeling met insecticiden vermijdt het overdadig gebruik op het veld.

De investering van 300 miljoen verdubbelt de capaciteit van de zuivering van de ruw aangevoerde zaden van 2000 naar 4000 ton. In juni 1999 moet de nieuwe afdeling operationeel zijn. Het aantal werknemers klimt daardoor met veertig naar 205. Daarvan doen er maar liefst 65 aan wetenschappelijk onderzoek.

SES Europe was in 1997 goed voor een omzet van 1,8 miljard frank. Op de Belgische markt, waar SES zes variëteiten levert, blijft amper 8% van de productie. SES heeft daarmee naar eigen zeggen een marktaandeel van 20% in België. Naast de productie van de eigen suikerbietzaden, verwerkt SES Europe ook voor derden. Die activiteit is vandaag goed voor 15% van de omzet, maar het aandeel moet groeien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content