Helft werkgevers werft aan dit jaar

© Getty Images/iStockphoto

Volgens de ManpowerGroup Barometer zal de arbeidsmarkt in de komende drie maanden sneller dan verwacht aantrekken. Van de 520 Belgische werkgevers die eind juli door de hr-groep Manpower zijn bevraagd, is de helft van plan zijn personeelsbestand tegen eind december uit te breiden. Eén op de vijf krimpt zijn personeelsbestand in. 28 procent verwacht geen verandering.

De Manpower Nettotewerkstellingsprognose – het verschil tussen het percentage werkgevers dat aanwervingen plant en het percentage werkgevers dat ontslagen voorziet – boekt de heel optimistische waarde van +30 procent. Daarmee stijgt dat cijfer voor het vijfde kwartaal op rij: met 16 punten tegenover het vorige kwartaal en met 29 punten in vergelijking met het vierde kwartaal van 2020 .

“Het succes van de vaccinatiecampagne en de versoepelingen van de coronamaatregelen hebben het vertrouwen van de werkgevers in België en de rest van de wereld een boost gegeven”, zegt Philippe Lacroix, de algemeen directeur van ManpowerGroup België en Luxemburg. De Nettotewerkstellingsprognose is in België – net als in elf andere bevraagde landen – nog nooit zo hoog geweest. Tegelijk slagen de werkgevers er niet in hun vacatures snel genoeg in te vullen. Het tekort aan talenten bereikt voor het tweede opeenvolgende kwartaal recordhoogtes. Dat hebben we in vijftien jaar niet gezien.”

Die vaststelling geldt zowel op nationaal niveau (77%) als in de drie gewesten van het land. In Brussel krijgt 83 procent van de werkgevers de vacatures niet ingevuld, in Vlaanderen en Wallonië is dat 75 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content