GROOT AANBOD

Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

Het aanhoudende overaanbod weegt op de prijsontwikkeling van vastgoed in De Panne. De meest westelijk gelegen kustgemeente van het land is nu ook de goedkoopste.

Stefaan Berquin, de zaakvoerder van Agence Leroy, heeft het over een “verzadigde vastgoedmarkt” in De Panne. “Het overaanbod is er nog altijd”, zegt hij. “En we krijgen dagelijks nieuwe panden bij in de verkoop.”

Vorig jaar maakte Stefaan Berquin een gelijkaardige analyse. Het goede nieuws is dat het voorzichtige herstel dat hij toen ontwaarde, heeft doorgezet. “Er is weer meer interesse en dat resulteert ook in meer verkopen. Ik zie ook meer vertrouwen.”

De notarissen berekenden de mediaanprijs voor een appartement in De Panne in 2015 op 160.000 euro. Dat is een fikse korting (-8,6%) in vergelijking met 2014. Over vijf jaar (2010-2015) stegen de prijzen met 6,7 procent. Door die relatief zwakke prijsklim is De Panne in de tabellen van de notarissen de goedkoopste vastgoedmarkt aan de kust.

“We verkopen nu tegen de prijzen van tien jaar geleden”, weet Berquin. “In 2006 en 2007 waren er forse prijsstijgingen. Wie toen heeft gekocht en nu moet verkopen, maakt verlies.” Op basis van de eigen statistieken van Agence Leroy hanteert Stefaan Berquin een prijsvork van 1500 tot 2500 euro per vierkante meter voor appartementen in herverkoop op tweede-, derde- en vierdelijnsliggingen. Op de zeedijk noteert hij prijzen van 2500 tot 3500 euro voor te renoveren appartementen. Voor een instapklaar appartement met zeezicht moet je volgens Berquin minstens op 3500 euro per vierkante meter rekenen.

Opvallend: volgens de statistieken van de notarissen bedraagt de mediaanprijs voor een appartement op de dijk van De Panne slechts 150.000 euro, 10.000 euro minder dan elders in De Panne. “We waren ook verrast door die uitkomst”, reageert notaris Bart van Opstal, de woordvoerder van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat. “De verklaring is dat op de dijk in De Panne in de jaren zeventig en tachtig veel studio’s en appartementen met één slaapkamer zijn gebouwd. Die duwen nu het prijsniveau naar beneden.”

Nieuwbouw met grote kortingen

Op de nieuwbouwmarkt komt het studiebureau de Crombrugghe & Partners uit op een gemiddelde vierkantemeterprijs van 3125 euro (tweede kwartaal 2016). Op jaarbasis is dat een prijsstabilisatie en op twee jaar een lichte prijsdaling (-0,8%). Stefaan Berquin merkt op dat sommige projectontwikkelaars in De Panne op de rem staan en dat projectontwikkelaars die willen verkopen, niet ontsnappen aan kortingen. Hij geeft het voorbeeld van zijn vader, die in de Dumontwijk het project Eden Palace heeft gebouwd. “Dat project is tegen 3300 euro per vierkante meter op de markt gebracht”, zegt Berquin. “Nu wordt het verkocht tegen 2400 euro per vierkante meter. Het komt er soms op neer dat projectontwikkelaars eigenlijk verkopen tegen de kostprijs van de bouw.”

LAURENZ VERLEDENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content