‘Groei zet door in 2014’

Elke maand stelt Trends de vijf favoriete aandelen van een Belgische analist voor. Deze maand: Didier Van de Veire, fondsbeheerder bij Petercam Institutional Asset Management.

Nog niet zo heel lang geleden heerste er nog groot optimisme over 2014″, zegt Didier Van de Veire, die drie Europese-aandelenfondsen beheert bij Petercam Institutional Asset Management. “In de tweede helft van vorig jaar maakten de klassieke industrielanden een comeback. Het zag ernaar uit dat die positieve dynamiek in 2014 zou doorzetten. Maar sindsdien zijn er opnieuw risico’s opgedoken.” Van de Veire doelt op de tegenvallende economische cijfers uit de Verenigde Staten, de Chinese groeivertraging, het opdoemende deflatiespook in Europa, de financiële perikelen van Turkije en Argentinië, en de onrust in Oekraïne. Die problemen roepen vragen op over het wereldwijde economische herstel, maar toch vindt hij dat er nog altijd voldoende aanwijzingen zijn dat de wereldeconomie op weg is naar een sterkere groei.

1. ArcelorMittal

“Als wereldleider in staal kan ArcelorMittal maximaal profiteren van het economische herstel in de ontwikkelde landen. Maar de overcapaciteit in de staalsector zal niet snel worden opgelost, waardoor de capaciteitsbezetting historisch laag blijft. Daardoor hoeft ook geen echt herstel van de prijzen te worden verwacht. Maar doordat ArcelorMittal een lagekostenproducent is in een industrie met hoge vaste kosten en een ondermaatse winstgevendheid, moet zelfs een licht herstel een belangrijke operationele winststijging teweegbrengen. Daar komt nog bij dat de investeringen in de verticale integratie van grondstoffen vanaf dit jaar wellicht eindelijk beginnen te renderen. Dat resulteert niet enkel in een sterke toename van het operationele resultaat van de mijnbouwdivisie, maar ook in een gevoelige afname van de investeringen in de volgende jaren.

“Ondanks de problemen in de sector is ArcelorMittal cash blijven genereren en zijn schuldgraad blijven afbouwen. De verwachte verbetering van het operationele resultaat en de grotere bijdrage van de mijnbouwactiviteiten, gekoppeld aan lagere investeringen, zal de kasstroom alleen maar ten goede komen. Daar houdt de huidige koers van het aandeel geen rekening mee.”

Beurs: Amsterdam, ticker: MT

Koersdoel op 12 maanden: 15,5 euro

2. Total

“De grote oliemaatschappijen hebben een keerpunt in hun rendementen en kasstromen bereikt. Na de massale investeringen van de voorbije tien jaar beginnen de nieuwe olie- en gasvelden eindelijk cash te genereren. De verbetering van de kasstromen zal de royale dividenden in de sector nog doen stijgen. Total is een vroege vogel in die evolutie en het is een van de best geplaatste spelers.

“Na enkele moeilijke jaren zou de herwonnen dynamiek beleggers moeten kunnen bekoren. De olie- en gassector is misschien wel de laatste echte value-sector in Europa, zeker als je rekening houdt met de verwachte wijziging in de verloningspolitiek van de aandeelhouders, en bij Total in het bijzonder. De meeste institutionele beleggers zijn voorlopig nog geen fan, wat in schril contrast staat met het optimisme van het management van Total.”

Beurs: Parijs, ticker: FP

Koersdoel op 12 maanden: 49 euro

3. Publicis

“Het Franse reclameagentschap Publicis wacht op de goedkeuring van de Chinese autoriteiten om te fuseren met Omnicom, waardoor het een absolute wereldspeler zou worden. Het aandeel is een manier om in te spelen op de aantrekkende advertentiemarkt. Na de fusie kan de nieuwe groep haar leiderschap in digitale communicatie nog versterken door haar schaalvoordelen en haar grotere financiële slagkracht. De markt is te pessimistisch over de synergie tussen Publicis en Omnicom en de mogelijke verliezen van bestaande klanten.

“Het aandeel noteert momenteel tegen een korting, terwijl het als wereldleider en met een Amerikaanse beursnotering tegen een premie zou moeten noteren tegenover de concurrentie. Bovendien moeten het gedisciplineerde investeringsbeleid en de operationele uitmuntendheid bij Publicis de kasstromen van de fusiegroep stimuleren. Omnicom blinkt daarin niet uit. De hogere kasstromen effenen ook het pad voor een hoger dividend en de inkoop van eigen aandelen.”

Beurs: Parijs, ticker: PUB

Koersdoel op 12 maanden: 80 euro

4. Brenntag

“De Duitse verdeler van chemische producten profiteert van de uitbesteding van de distributie van chemicaliën door de grotere spelers. Bovendien kon het bedrijf zijn netwerk voortdurend versterken door kleinere, gespecialiseerde bedrijven over te nemen tegen aantrekkelijke voorwaarden. Dat leidde niet alleen tot de nodige kostenbesparingen, de combinatie van de klantenbestanden deed vaak ook de organische groei versnellen. “Brenntag heeft de laatste maanden wat geleden onder de mindere economische activiteit, en heeft het afgelopen jaar maar weinig overnames meer gedaan. Naarmate de economie herstelt, moet het bedrijf zijn volumes zien aantrekken. De betere economische vooruitzichten en de sterk onderbenutte financiële middelen betekenen dat het de komende kwartalen ook een versnelling hoger kan schakelen in overnames. Dat zou de winstverwachting doen stijgen, wat de koers van het aandeel verder zal ondersteunen.”

Beurs: Frankfurt, ticker: BNR

Koersdoel op 12 maanden: 200 euro

5. Fresenius SE

“Het aandeel van Fresenius heeft een forse koerscorrectie ondergaan na de winstwaarschuwing voor 2014. Maar de nieuwe verwachtingen zijn zeer voorzichtig en de groeivooruitzichten van de groep zijn intact. Als wereldleider in medische voedingssupplementen en in de uitbating van dialysecentra, en als grootste Duitse privéuitbater van ziekenhuizen, heeft Fresenius zeker voldoende groeimogelijkheden.

“Blijkens de huidige waardering van het aandeel worden die groeimogelijkheden niet hoog ingeschat, vooral als je rekening houdt met het feit dat het management de organische groei in het verleden altijd heeft aangevuld met gerichte overnames. Die overnames hebben de winst in de daaropvolgende jaren altijd doen groeien. De financiële balans van Fresenius en de toon van het management doen vermoeden dat dit ook de volgende jaren het geval is.”

Beurs: Frankfurt, ticker: FME

Koersdoel op 12 maanden: 125 euro

MATHIAS NUTTIN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content