GPS’EN MET FOTO’S

Roel Van Espen medewerker Trends

De Navman N60i is zowel een gps als een digitaal fototoestel. Wat is de bedoeling van die vreemde combinatie?

De Navman N60i combineert een gps met een digitaal fototoestel van 1,3 megapixels. Navigeren doet de N60i alvast net zoals zijn collega’s. Een bestemming intikken gebeurt met de vingers op het breedbeeld touchscreen (er is geen pennetje).

Wel vervelend is dat u – bij het ingeven van een stad – vaak moet kiezen uit verschillende mogelijkheden. Zoekt u bijvoorbeeld een adres in onze hoofdstad, dan moet u een keuze maken uit onder meer Brussel, Brussel Hoofdstad, Brussel-Louisa en Brussel-Wetstraat. U opteert dan ook best voor het meest uitgebreide gebied – in dit geval dus Brussel. Of u tikt gewoon de postcode in. Eerder ingegeven bestemmingen vindt u makkelijk terug via de optie Recent. U kunt ze ook opslaan in uw persoonlijke Favorieten. Uw thuis- of kantooradres bewaart u in Mijn thuis: zo wordt u met één druk daarheen geleid.

Flitspaal

Deze gps bevat standaard de wegenkaarten van heel Europa (afkomstig van TeleAtlas). Met het optioneel Trafficpakket krijgt u zelfs realtime verkeersinformatie in bepaalde landen, waaronder België. De (her)berekening van een route verliep tijdens onze testritten erg snel. De instructies zijn duidelijk en de 3D-weergave is prima. Door rechts bovenaan op het scherm te klikken, kunt u onder meer de nog af te leggen afstand en het tijdstip van aankomst bekijken. Het evenwicht instellen tussen de snelste tijd en de kortste afstand gebeurt via Routeopties.

In dit menu kunt u ook een waarschuwing instellen wanneer een bepaalde snelheid overschreden wordt. Helaas kan geen maximumsnelheid ingesteld worden per wegtype: bijvoorbeeld 120 km/u op snelwegen, 50 km/u in dorpskernen enzovoort.

De Navman N60i kent ook een heleboel Points Of Interest (POI’s): niet alleen tankstations, geldautomaten, ziekenhuizen en parkeergarages, maar ook verkeerscamera’s. Handig is de optie Dichtbij zoeken. Hiermee kunt u, bijvoorbeeld, alle apotheken in uw buurt zoeken. Voor nabijgelegen tankstations en parkeergelegenheden is er overigens – zoals op heel wat andere gps-systemen van Navman – een sneltoets op het apparaatje.

Leuk is dat u een alarm kunt instellen dat waarschuwt wanneer u een verkeerscamera nadert. De waarschuwingsafstand tot zo’n flitspaal kan aangepast worden tussen twintig meter en twee kilometer, en het alarm kan zowel auditief als visueel zijn. Let wel, de Navman N60i bevat enkel gegevens over verkeerscamera’s in België en Nederland.

Zoeken met foto

Wat maakt deze gps zo bijzonder? De NavPixtechnologie laat toe om een foto van bijvoorbeeld een leuk plein, een museum of een restaurant te nemen. Die krijgt dan automatisch de overeenkomstige geografische coördinaten toegewezen. Als u later opnieuw de weg naar die specifieke locatie zoekt, selecteert u de foto: de gps gidst u naar die plaats.

Al die foto’s worden opgeslagen op de harde schijf van 2 GB en een USB-connectie maakt het exporteren naar en importeren van uw computer mogelijk. Helaas wordt alleen de trage, achterhaalde USB 1.1-standaard ondersteund.

Voor dit alles dient u wel een behoorlijk bedrag op tafel te leggen: de adviesprijs voor de Navman N60i is 499 euro. U krijgt er dan wel een afstandsbediening bij, met een handige Mijn Thuis-knop en een volume- en helderheidsregeling. Wel jammer dat er – in tegenstelling tot heel wat andere draagbare gps-systemen – niet gedacht werd aan wandelaars en fietsers.

Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content