Goedkoop wonen in een kasteel

Het kraken van leegstaande woningen is een verschijnsel dat zijn oorsprong vond in Nederland. Ook een van de origineelste oplossingen voor het probleem komt uit Nederland: het leegstaande pand tijdelijk laten bewonen door ‘oppassers’ om zo verkrotting tegen te gaan. Initiatiefnemer Lancelot Vastgoedbescherming probeert het sinds kort ook in ons land.

We zoeken en selecteren bewoners voor tijdelijk leegstaande panden,” vertelt DaanMerckx, directeur voor België van LancelotVastgoedbescherming. “Op korte termijn lijkt leegstand ongevaarlijk, maar op de lange duur brengt het wel risico’s met zich. Het verhoogt de kans op vandalisme in en rond het gebouw, op krakers en op verwaarlozing van het pand. Een gesprongen leiding of een gebroken ruit blijven ongesignaleerd en werken een vroegtijdige aftakeling in de hand. Het goed verliest aan waarde en de renovatiekosten lopen fors op.”

Een leegstaand gebouw kan ook voor ergernis bij de buurtbewoners zorgen. Want het evolueert tot een gevaarlijke speelplaats voor kinderen en oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op kleine criminelen, drugsverslaafden en pyromanen. Op die manier vermindert het ook de woonkwaliteit en de vastgoedwaarde van heel de buurt.

“In vergelijking met de kosten voor bewaking, verzekeringspremies en de herstelkosten bij leegstand, bieden wij duidelijk financiële voordelen,” stelt Merckx. Maar is het voor de eigenaar niet even eenvoudig gewoon zelf een huurder te installeren? “Onze meerwaarde wordt onder meer gevormd door onze bruikleenovereenkomsten en de selectie van de oppassers. De bruikleenovereenkomst impliceert dat de oppasser zonodig binnen de twee weken opgezegd kan worden. Lancelot biedt hen dan wel vervangende woonruimte aan elders in België.”

Moderne nomaden

Op dit ogenblik beheert Lancelot in ons land slechts vier gebouwen. Is die vervangende woonruimte dan wel realistisch? “We beperken ons vervangend aanbod inderdaad tot gebouwen die aan ons zijn toevertrouwd. De nieuwe woonst is een engagement, maar geen garantie. In België kunnen we voorlopig niet veel alternatieven geven, maar in Nederland en Groot-Brittannië draait dit roulatiesysteem naar ieders tevredenheid. Bovendien betekent vier gebouwen niet dat we er slechts vier mensen of gezinnen kunnen onderbrengen. Want het gaat dikwijls om riante villa’s, herenhuizen en zelfs fabrieken of kantoorcomplexen. In Zwevegem hebben we bewoners gevonden voor de vroegere directeurswoning van de Electrabel-site. Hun aanwezigheid beschermt niet alleen dat huis, maar de hele site tegen vandalisme. In Wallonië kunnen onze oppassers zelfs in een achttiende-eeuws kasteel wonen, het Château du Faing in Chiny. Dat is een voormalig rusthuis.”

Oppassers vinden die er niet tegen opkijken om eventueel op korte termijn weer te moeten verhuizen, lijkt geen probleem. “Laten we ze moderne nomaden noemen. Ze zijn avontuurlijk ingesteld en kunnen in prestigieuze panden wonen. Ze vinden het niet erg dat ze soms ver van hun werk wonen. Maar het zijn geen avonturiers. Tijdens het uitvoerige selectiegesprek moeten ze hun identiteitskaart voorleggen en aantonen dat ze een vast inkomen hebben. We accepteren ook geen minderjarige oppassers of gezinnen met minderjarige kinderen.”

Oppassers worden niet alleen aangetrokken door het karakter van de woningen, maar ook door de lage huurprijs. “We hanteren een standaardtarief van 130 euro per maand. Gemiddeld blijven onze oppassers een jaar in hetzelfde pand wonen. Het record is zeven jaar.”

Koen Mortelmans

“In Wallonië kunnen onze oppassers zelfs in een achttiende-eeuws kasteel wonen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content