Goed in ‘t vlees

Gigantische ribstukken, een grote lap châteaubriand “bouquetière”, en ossenhaas met bearnaise… Eén zaak is duidelijk: ‘t Nieuw Stadion is niet meteen een ontmoetingsplaats voor vegetariërs.

De Brusselsesteenweg in Gent wordt bij het vallen van de avond Amerikaans opgelicht door neonreclame. Tussen showrooms, garages en benzinestations bevindt zich een paviljoen met wintertuin. Het gebouw – ‘t Nieuw Stadion vermeldt het uithangbord – doet aan de buitenkant denken aan het clubhuis van een lokale voetbalvereniging, binnen is het een drukte van jewelste.

‘t Nieuw Stadion verrast door een elegant gedecoreerde en goed uitgelichte eetzaal met rotan meubilair en een chique bar. Op de sneeuwwitte tafelkleden liggen vleesmessen in de aanslag. Vlotte jongelui in onberispelijke beroepskleding loodsen het verkeer in goede banen en torsen schalen met grote lappen vlees boven de menigte uit. Vegetariërs zijn hier duidelijk niet op hun plaats. Als men de bergen diepvriesgroenten naast de châteaubriand bouquetière aanschouwt, dan weet men dat hier niet de grote verfijning, maar de grote hoeveelheden troef zijn.

‘t Nieuw Stadion heeft een spijskaart met klassiekers uit de burgerkeuken: tomaat-garnaal (prijs van de dag), salade van kreeft (prijs van de dag), kikkerbillen in lookboter (420 frank), steaks (vanaf 380 frank), lamskroon seizoengroenten (520 frank), côte à l’os van 1,2 kg (1100 frank voor twee), châteaubriand bouquetière (1495 frank voor twee), rijstpap (100 frank), sabayon Grand Marnier (200 frank) en chocolademousse (130 frank).

Op tafel verscheen een mand vol brood en een bord met twee smakelijke garnaalkroketten en – als toemaatje – een handvol garnalen (450 frank). Het hoofdgerecht bestond uit een snede malse ossenhaas met eersteklas bearnaisesaus en een inox kom vol frieten (640 frank). De wijnkaart vermeldt uitsluitend Franse wijnen, waaronder heel wat zwaar geschut. Er werd maar één half flesje vermeld en dat kozen wij: een Château Le Vigneau ’95 als hartverwarmende landwijn uit de Bergerac (395 frank voor een halfje).

Eigenaar en chef-kok is Patrick Mayens. Zijn grootvader stichtte aan de Brusselsesteenweg een klein imperium, bestaande uit een benzinestation met café en feestzaal, een handel in kolen en stookolie, en een bank. De tweede generatie serveerde boterhammen en eenvoudige gerechten in het café en stuurde zoon Patrick naar de koksschool. ‘t Nieuw Stadion ligt voor het stadion van voetbalclub AA Gent en is een vertrouwd adres in de sportwereld. Stille getuige is een muur vol foto’s van sportvedetten die zich in ‘t Nieuw Stadion kwamen vergrijpen aan zo’n enorm stuk vlees.

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content