Gezocht: premier

Luc Sels decaan van de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen aan de KU Leuven

Onze politici komen er de jongste jaren bekaaid vanaf. Wie gelooft hen nog? Wie steunt hen nog? Letterlijk te lezen in recente politieke commentaren: het laatste greintje waardigheid verloren, schuldig verzuim, hun geld niet waard, onbekwaam, alleen begaan met kortzichtige electorale berekening en financieel partijbelang. Ze zijn incompetent.

Ik wil hier graag even advocaat zijn van de politici en wijzen op twee inschattingsfouten. De romantisering van het verleden en de miskenning van een hondenstiel.

Steeds vaker hebben de politieke commentatoren het over de vorige generaties politici die wel in staat waren om het financieringssysteem te hervormen, de toekomst van de sociale zekerheid veilig te stellen, communautaire compromissen te realiseren.

Dat is niet eerlijk. Ik vrees dat precies de grote staatslieden van weleer de machteloosheid van de federale staat hebben georganiseerd. Doordat de heilzaamheid van het compromis altijd voorrang kreeg op de doelmatigheid en doeltreffendheid van onze staatsstructuur.

Het is overigens hoogst oneerlijk om alle politici van vandaag te vergelijken met de enkele grote namen die in het verleden inderdaad tot heel grootse daden in staat waren. Neemt u eens de moeite om de samenstelling van die geweldige regeringen van weleer te overlopen. Vreven, Vanden Boeynants of Mathot bijvoorbeeld.

Blijkbaar zijn we ook die geweldige jaren tachtig vergeten. Martens I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX: rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Het was wachten op Dehaene (opzij, opzij, opzij) om wat rust in het huishouden te krijgen.

“Mocht ik minister zijn van…” Het is een aanhef die ik in mijn directe omgeving wel vaker hoor. Zuivere zelfoverschatting, die vooral getuigt van weinig empathie voor de onnoemelijke complexiteit en gecompliceerdheid van de politieke stiel.

Het probleem schuilt niet in de competenties van politici, wel in het veeleisende competentieprofiel. Een vacaturebericht zou er als volgt uitzien.

Nv België is een door eerder toevallige acquisities tot stand gekomen bedrijf met zes directiecomités en twee institutionele aandeelhouders die er strijdige visies op nahouden. Voor de coördinatie van het geheel zoeken we een contractueel (m/v) loodgieter.

Uw profiel? U blinkt uit in politieke sensitiviteit, kan relativeren als geen ander en bent stressbestendig als een blok graniet; uw analytisch inzicht is voldoende high level om de financieringswet te doorgronden; u heeft het synthetisch vermogen om de uiteenlopende belangen van 101 lobbyisten op één lijn te brengen; ook al beseft u dat het leidingwerk vol lekken zit en niet meer maakbaar is, toch slaagt u erin iedereen ervan te overtuigen dat u het wel kunt dichten; u geeft iedereen op de zondagmarkt zonder gêne gelijk, ook als ze ongelijk hebben; u bent integer tegenover medestanders en flexibel voor tegenstanders; ook als iedereen beseft dat ze onoplosbaar zijn, aarzelt u niet om belangrijke problemen steeds weer op de agenda te zetten; u telt foutloos in het openbaar en onderscheidt probleemloos het ene volkslied van het andere.

Ons aanbod? Een contract van bepaalde duur dat op elk moment beëindigd kan worden; geen perspectief op verlenging; uw ontslag kondigen wij aan, met de uitleg die ons past; u werkt de klok rond in een 80-urige werkweek met bezoldiging volgens barema, aangevuld met Blackberry en Toshiba(boy); u krijgt een interessante verlofregeling in een van onze vakantiehuisjes in Toscane of aan de Belgische kust (onze persdienst deelt op voorhand aan de goegemeente mee wat u daar precies zal doen, lezen en eten). Functiebeschrijving en aanwervingsvoorwaarden beschikbaar op www.preformateur.be.

Luc sELS- Decaan van de faculteit economie en bedrijfswetenschappen van de KU Leuven

Luc SELS

Nv België is een door eerder toevallige acquisities tot stand gekomen bedrijf met zes directiecomités en twee institutionele aandeelhouders die er strijdige visies op nahouden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content