Gekopieerd: het Jubelpark

Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

In het Chinese binnenland staat sinds kort een exacte kopie van het Brusselse Jubelpark. Het dient de uitbouw van een golfterrein, de spil van een vastgoedproject van de Nederlandse ondernemer Joep van den Nieuwenhuijzen.

Belgen die de afslag Nanchang van de autosnelweg Peking-Hongkong nemen, geloven hun ogen niet. Uit het niets doemt plots de triomfboog van het Jubelpark op in het Chinese heuvelland. “Chinezen zijn gek van alles wat Europees is en Brussel is nu eenmaal de Europese hoofdstad,” zegt Cees Stulemeijer, die de bouw heeft gecoördineerd.

Het bouwwerk staat centraal in het Nanchang Mingya European Resort, dat werd ontwikkeld door Joep van den Nieuwenhuijzen. Cees Stulemeijer werkt al voor deze Nederlandse ondernemer sinds die aan het hoofd stond van de Begemann Groep (die in België ooit investeerde in het automotivebedrijf VCST in Sint-Truiden en de Boelwerf).

De controversiële zakenman is de voorbije maanden minder actief in Nederland. Een Nederlandse rechter veroordeelde hem in november 2006 wegens fraude. Vlak voor het faillissement van zijn bedrijf SP Aerospace sluisde hij via een fictieve factuur 6,8 miljard euro door naar RDM, waarvan hij eveneens eigenaar is.

Vastgoedproject van 400 hectare

Van den Nieuwenhuijzen besprak in de buurt van de hoofdstad Nanchang van de provincie Jiangxi de bouw van een helikopterfabriek voor zijn bedrijf MD Helicopters (dat in Genk de vestiging HeliFly heeft), toen bijna toevallig het gebrek aan een golfbaan ter sprake kwam. De zakenman investeerde al in soortgelijke projecten in Duitsland, Curaçao en Aruba.

Begin 2003 was het nog een rijstveld op 3,5 kilometer van het hartje van de stad. Vandaag omvat het Nanchang Mingya European Resort een vastgoedproject van 400 hectare, inclusief een golfterrein van 27 holes aan de Jubelparkkopie (even groot als het Brusselse origineel). Een beetje naar het voorbeeld van de Compagnie Het Zoute is het residentieel vastgoed (400 villa’s en 1800 appartementen) het financiële hart van de investering (een half miljard euro in totaal). Een deel van het project van in totaal 350.000 vierkante meter is gebouwd in de Nederlandse stijl, een ander deel is opgetrokken in de Italiaanse stijl.

Een winkelcentrum (100 hectare), restaurants, een vijfsterrenhotel, een westers ziekenhuis, een tweetalige school, een clubhuis, een zwembad, andere sportfaciliteiten en een helihaven zullen het geheel vervolledigen.

Aantrekkelijk voor bedrijven

De villa’s (1100 euro per vierkante meter en tot 800 vierkante meter groot) en de appartementen (600 euro per vierkante meter en 120 vierkante meter groot) zijn een groot succes, ook al omdat ze deel uitmaken van een gesloten gemeenschap.

Nanchang is voor heel wat bedrijven aantrekkelijk omdat de lonen er nog een stuk lager zijn dan in de steden en de kust van China. “Een investering in het hart van het moderne industriële China,” noemt Stulemeijer het Nanchang Mingya European Resort.

Hans Brockmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content