Gazellen zijn gelukkig

Jozef Vangelder
Jozef Vangelder redacteur bij Trends

De Trends Gazellen storen zich niet aan de crisis, leert een enquête van Trends en KPMG & Partners. Ze hebben behoorlijke groeivooruitzichten, plannen investeringen, en krijgen zonder veel problemen een krediet van hun bank. Kers op de taart: ze hebben voldoende vrije tijd voor familie, vrienden en hobby’s.

Ruim 40 procent van de Trends Gazellen verwacht dit jaar een omzetgroei van meer dan 2 procent, een kleine 20 procent plant zelfs een groei van meer dan 10 procent. Samen is dat 60 procent die kan gedijen ondanks de economische malaise. De cijfers komen uit een enquête van Trends en de professionele dienstverlener KPMG & Partners bij een kleine duizend Trends Gazellen (zie kader Gazellen gescreend). Over de evolutie van de werkgelegenheid zijn de Gazellen minder uitbundig, maar toch. Ruim de helft verwacht dat zijn personeelsbestand op hetzelfde niveau blijft, meer dan een derde ziet een groei van 2 procent of meer. Terwijl afdankingen vandaag de norm lijken, is het bij de Gazellen net het tegenovergestelde.

Echt verrassend is dat niet. Bedrijven krijgen van Trends de titel ‘Gazelle’ wegens hun snelle groei, volgehouden over een periode van vijf jaar. Wie goed heeft gescoord in het verleden, kijkt de toekomst automatisch met meer vertrouwen tegemoet. Maar de Gazellen zijn niet wereldvreemd. Ondanks de 60 procent Gazellen die groei verwachten, antwoordt 73 procent bevestigend op de vraag ‘Voelt uw bedrijf de impact van de crisis?’ Bemoedigend, want het betekent dat de Gazellen groeimogelijkheden zien ondanks de crisis.

Een ander teken van vertrouwen: 64 procent van de Gazellen plant de komende drie jaar investeringen en overnames. Van deze groep zegt een kleine 60 procent dat de overnames en investeringen in België zullen gebeuren. Nog eens 20 procent geeft ‘voornamelijk België’ als investeringsregio op. Voor een laatste 5,5 procent, die nog moet beslissen, is dat ‘bij voorkeur België’. Alles bijeen komen we aan 85 procent die liever in België blijft dan te verhuizen. Als het publiek dacht dat bedrijven geen toekomst meer zien in ons land, dan tarten de Gazellen opnieuw de perceptie.

Daar blijft het niet bij. Van het geklaag over kredietschaarste is bij de Gazellen weinig te merken. Op de vraag ‘Hebt u de jongste twee jaar projecten moeten schrappen wegens gebrek aan bankfinanciering?’ antwoorden negen op de tien Gazellen ontkennend. De enquête vroeg ook of de Gazellen moeite hadden om aan bankkredieten te geraken, een vraag waarop meerdere antwoorden tegelijk mogelijk waren. Een kleine helft zegt geen moeite te hebben. Zowat een vijfde blijkt geen bankkredieten nodig te hebben. Slechts 12 procent onderschrijft de stelling ‘de banken geven minder krediet’. Daarnaast vindt 15,2 procent dat het krediettraject langer duurt, en 20,3 procent dat de banken meer waarborgen vragen.

De banken hebben honkvaste klanten aan de Gazellen. 79,2 procent antwoordt ‘neen’ op de vraag ‘Bent u in het voorbije jaar van hoofdbank veranderd, of overweegt u zo’n overstap in de komende twee jaar?’ Een klein groepje van 3,9 procent twijfelt nog.

Meer dan werken

De enquête raakt ook een politiek gevoelige thema als de notionele-intrestaftrek aan. Een kleine 70 procent van de Gazellen zegt van de maatregel gebruik te maken. Tegelijk vindt 60 procent een hervorming nodig. Daartoe doen enkele voorstellen de ronde, zoals het voorbehouden van de notionele-intrestaftrek voor bedrijven die jobs creëren en/of nieuwe investeringen doen in België. Dat voorstel krijgt de goedkeuring van 70 procent van de Gazellen.

Ruim 60 procent verwerpt de kritiek dat er te veel aftrekposten zijn. Al mag voor driekwart van de Gazellen het aantal aftrekposten naar beneden als daar een gevoelige verlaging van de vennootschapsbelasting tegenover staat.

Voelen de Gazellen zich goed in hun vel? Dat valt mee. Bij 42,3 procent van de Gazellen heeft de crisis een negatieve impact op de tevredenheid van de werknemers. Bij 35,7 procent is er geen impact, bij 10,2 procent heeft de crisis zelfs een positieve invloed. ‘Hoe tevreden bent u over de tijd die u kan besteden aan familie, vrienden, hobby’s en andere bezigheden buiten het werk?’ luidde de slotvraag, waarop de respondenten zichzelf een score op tien punten moesten geven. Een meerderheid van 57,6 procent geeft zich zeven punten of meer. Tellen we er de groep bij die zich een vijf of een zes toemeet, komen we aan 80 procent geslaagden. Zelfs voor Gazellen is het leven meer dan werken.

JOZEF VANGELDER

Van het geklaag over kredietschaarste is bij de Gazellen weinig te merken. Maar één op de tien heeft projecten moeten schrappen bij gebrek aan financiering.

Voor driekwart van de Gazellen mag het aantal aftrekposten naar beneden als de vennootschapsbelasting gevoelig daalt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content