Handboek voor de thuiskok

Dit is nog eens een écht en vooral bruikbaar kookboek. Geen glamour, wel fraaie en functionele foto's, die tonen hoe de gerechten bereid worden. Jill Norman en co. geven stap-voor-staptechnieken. De recepten stammen van topchefs, maar zelfs de celebrities staan in functie van de uitleg én het haalbare.
...

Dit is nog eens een écht en vooral bruikbaar kookboek. Geen glamour, wel fraaie en functionele foto's, die tonen hoe de gerechten bereid worden. Jill Norman en co. geven stap-voor-staptechnieken. De recepten stammen van topchefs, maar zelfs de celebrities staan in functie van de uitleg én het haalbare. Davidsfonds/Fontaine, 648 blz., 54,50 euro. Nog zo'n even aantrekkelijk als functioneel kookboek met technieken die stap voor stap uitgelegd en getoond worden op foto's. Ook de basistechnieken van de keuken komen ruim aan bod. Sylvie Girard en co. geven ook duizend recepten. Rebo, 719 blz., 24,95 euro. Gordon Ramsay heeft een driesterrenrestaurant in Chelsea en nog vier andere met Michelinsterren bekroonde eethuizen. In dit kloeke boek presenteert hij 25 complete menu's. Gevarieerd en vooral doenbaar. Op de bijgevoegde dvd ziet u Ramsay een menu bereiden. Tirion, 256 blz., 27,95 euro. Waarom je pannenkoekenbeslag even moet laten rusten, hoe je oude en verse eieren uit elkaar houdt, waarom het eten van Spaanse peper zowel pijn als plezier verschaft - Harold McGee legt het haarfijn uit, meeslepend en vaak zelfs met een kwinkslag. Deze herziene editie van zijn klassieker uit 1984 is onmisbaar voor de gastronoom die culinaire achtergrondkennis wil. Nieuw Amsterdam, 960 blz., 49,95 euro. Van salades in de Bekavallei, via kibbeh in Libanon tot zoet gebak in Damascus - Greg en Lucy Malouf ondernamen een culinaire reis door het Midden-Oosten. Hun bevindingen, aangevuld met recepten, zetten ze uiteen in dit sfeervolle boek. Standaard/Van Dishoeck, 352 blz., 34,50 euro. Skye Gyngell, vernieuwende chef-kok in Londen, geeft meer dan honderd recepten die speciaal zijn samengesteld om optimaal te genieten van seizoenproducten. Ze lardeert de recepten met tips, serveersuggesties en ideeën voor variaties. Fontaine, 256 blz., 29,90 euro. Christopher Styler serveert meer dan 125 recepten die passen bij de vijf vrouwelijke protagonisten uit de tv-serie Desperate Housewives. Met voldoende uitleg. En ja, Gabrielle houdt het uiteraard bij garnalen met chorizo of fruitsalades. Borgerhoff & Lamberigts, 273 blz., 22,50 euro. In een dorpje aan de glooiingen van de Alpilles staat Le Bistrot d'Eygalières, het restaurant van de Belgen Wout en Suzy Bru. Meer dan 40 recepten uit het 'Belgische' tweesterrenrestaurant in de Provence staan centraal in dit culinaire juweeltje. Lannoo, 192 blz., 24,95 euro. Cornelia Schinharl en Sebastian Dickhaut geven basic info over het kopen en klaarmaken van vis. Bovendien leggen ze de bereidingswijze van de vele recepten uit. The House of Books, 144 blz., 22,50 euro. Sushi is een echte kunstvorm in Japan, en blijkt ook gezond en heerlijk. Met dit boek kan iedereen nu de elegante hapjes maken - van de traditionele met de hand gerolde sushi tot de moderne sushi in een kom. Good Cook Publishing, 175 blz., 17,95 euro. De recepten en bereidingen vormen de kern van dit werk, maar Simone de Clercq en co. geven ook advies om gasten te ontvangen. Een brunch voor tien, een extravagante party of een sfeervol diner - alles komt aan bod. Miller, 194 blz., 19,95 euro. Alleen al de verleidelijke, diep chocoladebruine omslag doet chocoholics watertanden. Christine McFadden en Christine France vertellen de geschiedenis van de chocolade, beschrijven de teelt van de cacaoboon en weiden uit over smaak en kwaliteit. Met onweerstaanbare recepten. Veltman, 256 blz., 19,95 euro. Chocoladetaart en tal van andere recepten voor cake, gebak, koekjes en ook brood vinden we in Versgebakken!. Het boek van Louise Pickford oogt vrij bescheiden, maar de bruikbaarheidswaarde scoort hoog.