FINANCIËLE EXPERTISE VOOR KMO’S

Tom Van Cleef, Luc Martens en Alain Bolssens richtten in 2000 de firma VMB Bedrijfsrevisoren op. De drie voormalige auditmanagers bij Arthur Andersen wilden hun expertise op het vlak van audit, accountancy en fiscaal advies ten dienste stellen van de Vlaamse kmo. “We zagen dat kmo’s grondig aan het veranderen waren, zowel op het vlak van managementtechnieken, financieringsstructuren als ondernemingsdoelstellingen,” legt vennoot Alain Bolssens uit. “Kmo’s hebben ook meer nood aan transparantie en professionalisme.”

In 2002 traden enkele accountants toe met een gelijkaardige achtergrond, wat de start van VMB Accountants & Belastingconsulenten betekende. VMB mikt vooral op groeiondernemingen. “Door ons te concentreren op die nichemarkt, kunnen we ons onderscheiden van de Big Four,” zegt Bolssens. De klanten van VMB bevinden zich onder meer in de farmaceutische sector. VMB Bedrijfsrevisoren trad bijvoorbeeld op als commissaris van DocPharma van 2000 tot 2006. “Onze klanten willen op de hoogte zijn van de toestand van de onderneming en uit de cijfers leren hoe ze verder kunnen groeien.”

Ook in de informaticasector bevinden zich heel wat klanten van VMB. “IT is een vrij gevoelige sector,” weet Alain Bolssens. “Het management moet heel snel beslissingen kunnen nemen. Voor bedrijven die groeien en veel kapitaal opslorpen, zijn cijfers heel belangrijk.” Bolssens ziet een bijzondere rol weggelegd voor bedrijfsrevisoren en accountants in de kmo: ze hebben steeds meer een begeleidende rol in de beweging naar professionalisering en houden de onderneming een spiegel voor. Ook de accountant doet meer dan het opstellen van de jaarrekening of de btw-aangifte. “Zijn rol is geëvolueerd van fiscalist naar een toegevoegde waarde in adviesverlening.”

VMB realiseerde vorig jaar met twaalf medewerkers een geconsolideerde omzet van 1,1 miljoen euro en verwacht dit jaar een groei van 25 %. “Momenteel bevindt het zwaartepunt zich in Antwerpen en Brussel, maar we willen het concept uitbreiden naar andere provincies,” zegt Alain Bolssens. “Als een kantoor zich aanbiedt dat compatibel is, zullen we dat zeker bekijken.”

VMB behoort sinds kort ook tot SC International, het wereldwijde netwerk van onafhankelijke accountantskantoren. “Op die manier is het mogelijk om ook internationaal een oplossing te bieden via onafhankelijke kantoren,” besluit Bolssens.

MdV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content