EXPORTPROMOTIE. KONSULENTEN OP SCHOOLREIS

Levendige praktijkervaring koppelen aan de saaie vereisten van een droge eindverhandeling : dat is het idee achter het China Belgian Mediation Research Project (CBM) van een aantal eindejaarsstudenten van de Brusselse Ekonomische Hogeschool Sint-Aloysius (EHSAL). De bedoeling van dit CBM is Vlaamse bedrijven te helpen bij het onderzoeken van de mogelijkheden op vreemde markten. Eerste regio die wordt onderzocht is de Chinese stad Shanghai met haar 12 miljoen inwoners. Op 4 oktober zijn de studenten vertrokken vanop Zaventem, voor een maandje Shanghai. “China staat voor enorme ekonomische en politieke ontwikkelingen, daarom vonden we dit het meest geschikte doelwit voor ons projekt. Het land kent een snelle groei, binnen twintig jaar is het mogelijks de grootste ekonomie ter wereld. Wij willen praktijkervaring opdoen die perfekt aansluit op onze teorie. Verder leren we op die manier bedrijven kennen waar we later misschien aan het werk kunnen. We verkennen interessante marktmogelijkheden én ontdekken een boeiende vreemde kultuur, ” zegt Johan Schoofs, een van de initiatiefnemers, die sinds vorige donderdag samen met Barbara Van Petegem, David Verbrugghe, Kurt Selleslagh, Jan Mertens, Boris Cosyn, Nico Storme en Willem Baelde in Shanghai vertoeft. Aan het projekt ging een grondige voorbereiding vooraf. Zo organizeerden de CBM’ers in samenwerking met de BBL op 22 februari jl. een druk bijgewoond seminarie en brachten ze in juli een voorbereidend bezoek aan Shanghai. Daar sloten zij een samenwerkingsverband met de Fudan University. Tegen betaling zullen studenten van die instelling voorbereidend veldonderzoek doen naar de mogelijkheden voor een aantal Vlaamse bedrijven op de lokale Chinese markt. Naast de BBL en uiteraard EHSAL zelf doet ook het Instituut voor Industrieel-Technologisch Marktonderzoek en Ontwikkeling van de KU-Leuven zijn duit in het zakje.

“Bedoeling is dat tijdens het verblijf elk individueel projekt binnen CBM uitgewerkt wordt door een Belg die daarbij ondersteund wordt door twee Chinese studenten die zorgen voor vertaalwerk en voor het leggen van plaatselijke kontakten. We zijn zeer opgetogen over de medewerking van zowel onze ambassade in Beijing als de handelsvertegenwoordigster van de VDBH in Shanghai, Tonia Van de Vyver. We kregen ook veel hulp van de mensen die ginds werken voor Picanol, Janssen Pharmaceutica, Generale Bank en Shanghai Bell, ” verklaart mede-initiatiefneemster Barbara Van Petegem. Andere ondernemingen die betrokken zijn bij het projekt, zijn Elbicon uit Aarschot, UCO Technical Fabrics uit Lokeren, Rombouts Koffie, Recticel, meubelmaker Mevi uit Bavikhove en D’Lis Food International uit Blankenberge.

Binnen de EHSAL-studentenpopulatie is de aflossing van de wacht reeds voorzien, zodat het CBM-projekt ook de komende jaren voortgezet zal kunnen worden, zij het misschien in een andere regio.

DE EHSAL-STUDENTEN BIJ HUN VERTREK VANOP ZAVENTEM De Chinese markt gaan verkennen voor Belgische bedrijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content