Etex Group

De Belgische industriële groep Etex is gespecialiseerd in de productie en de verkoop van bouwmaterialen. De groep werd in 1905 opgericht door Alphonse Emsens en is dus al meer dan een eeuw oud. Aanvankelijk onder de naam Eternit, waarbij de internationalisering door de naam Etex midden de jaren negentig van vorige eeuw begon. Vandaag is het een wereldspeler met ook wereldwijde aanwezigheid (in 42 landen) met 99 bedrijven, 120 productievestigingen, meer dan 17.000 werknemers die voor een jaaromzet van meer dan 3 miljard EUR zorgen. Dat zakencijfer wordt gehaald in vier segmenten: gevelbekleding en bouwplaten in vezelcement en gips, dakbedekking, passieve brandbeveiliging en hoogperformante isolatie en keramische vloer- en wandtegels.

Etex Group heeft een degelijke eerste helft van 2016 achter de rug, met een omzet van 1,48 miljard EUR. Dat is weliswaar 2,8 % minder dan de 1,52 miljard EUR van de eerste zes maanden van 2015, maar exclusief wisselkoerseffecten en stopgezette of verkochte activiteiten is er een vooruitgang van 2,6 %. De Latijns-Amerikaanse landen (met uitzondering van Brazilië) bestendigen de groei, terwijl in de mature Europese markten vooral de Franse en Duitse bouwmarkt zwak blijven. Onder meer door lagere energiekosten klom de recurrente (zonder eenmalige elementen) bedrijfskasstroom (rebitda) met 6,8 %, tot 216 miljoen EUR (op vergelijkbare basis zelfs +10,4%), wat een stijging van de rebitda-marge van 13,3 naar 14,6 % inhoudt. De recurrente bedrijfswinst (rebit) steeg met 13,5 % (van 119 naar 135 miljoen EUR) of een toename in de rebit-marge van 7,8 naar 9,2 %. De nettowinst kreeg wel een tik van 63 naar 55 miljoen EUR (-15,8%). De netto financiële schuld zakte op jaarbasis van 1,03 miljard EUR naar 885 miljoen EUR.

Het management toont zich gematigd positief voor de rest van het jaar en rekent op een bescheiden groei van omzet en rebitda op vergelijkbare basis. Ondanks het feit dat het om een groep gaat van 1,2 miljard EUR beurskapitalisatie gaat u niet meteen het aandeel in de klassieke noteringslijst van Euronext Brussel terugvinden. U kunt de aandelen van Etex Group enkel kopen op de openbare veiling, omgedoopt in Euronext Expert Market. Enkel op dinsdag (om 12 uur ‘s middags) vindt er in principe een verhandeling plaats.

Ondanks de recente inhaalbeweging is de waardering van Etex Group nog altijd aantrekkelijk tegen minder dan 3 keer de verwachte rebitda 2016, tegen 0,4 keer de omzet, 1,3 keer de boekwaarde. Niet vergeten dat in 2011 Etex Group de gipsactiviteiten van Lafarge overkocht voor 1 miljard EUR, bijna de volledige huidige beurskapitalisatie. Na het eerste semester (midden juli) werden de keramischevloer- en wandtegelactiviteiten voor 230 miljoen USD verkocht aan de Mexicaanse groep Grupo Lamosa. Deze activiteiten waren vorig jaar goed voor ruim 250 miljoen EUR omzet.

Conclusie

Het aandeel van Etex Group is de voorbije maanden een stuk van zijn onderwaardering kwijtgeraakt, omdat het toch eindelijk wat aandacht heeft gekregen. Gezien de beperking van een wekelijkse verhandeling, blijft het aandeel duidelijk een keuze voor de rustige langetermijnbelegger. Bouw de positie op het gemak geleidelijk uit en werk absoluut met limieten, want de handel is weinig liquide.

Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1A

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content