Er is leven buiten de vallei

SILICON VALLEY Covid-19 heeft de leegloop versneld. © Corbis via Getty Images

Silicon Valley is altijd meer een filosofie geweest dan een echte plaats. Het belangrijkste kenmerk is de wil om risicovolle investeringen te doen in technologieën die veelbelovend zijn, maar nog niets bewezen hebben. De focus is al meermaals verschoven, en dat gebeurt nu opnieuw.

Laten we beginnen met de echte wereld. In het verleden lag het epicentrum van Silicon Valley in Palo Alto. De jongste jaren is het geografische centrum echter opgeschoven naar San Francisco. Maar nu covid-19 San Francisco veranderd heeft in een soort spookstad, waaiert Silicon Valley uit in verschillende richtingen.

Ook technologisch verschuift er veel. Als één sector geprofiteerd heeft van de pandemie, dan is het wel cloudcomputing. Veel industrieën hebben hun digitale transformatie in de hoogste versnelling geschakeld, wat vaak betekent dat ze de werklast verhuizen naar gedeelde datacenters. Silicon Valley beschikt over grote cloudcomputingbedrijven, om Google niet te noemen, maar de marktleiders Amazon en Microsoft zijn gevestigd in Seattle, zowat 1300 kilometer noordelijker langs de Stille Oceaan.

De belangrijkste verandering is financieel. Het stilzwijgende akkoord tussen de zakelijke elites aan de West- en de Oostkust over de verdeling van de winsten op investeringen in de techindustrie staat onder druk. Het sleutelelement was lang de beursintroductie. Die maakte dat de grote privé-investeerders konden cashen, terwijl investeringsbanken en beleggingsfondsen geld konden verdienen met de beursnotering. Sommige investeringsmaatschappijen dringen nu echter aan op directe noteringen (‘direct listings’), waarbij de initiële aandelenkoers bepaald wordt via een veiling en niet door bankiers. Die manier van werken drukt de kosten en zorgt ervoor dat vroege investeerders, vaak met durfkapitaal, gemakkelijker kunnen uitstappen tegen een hogere waardering.

Als er één sector geprofiteerd heeft van de pandemie, dan is het wel cloudcomputing.

Leve de SPAC

Een nieuwe benadering is de s pecial purpose acquisition company of SPAC. SPACS’s zijn mantelbedrijven die naar de beurs trekken met de belofte dat ze een of meer privé-ondernemingen zullen opkopen met de opbrengsten van de notering. Ze hebben een bedenkelijke reputatie, want veel SPAC’s hebben het slechter gedaan dan de ruimere aandelenmarkt. In 2021 zullen ze populairder worden, want bekende durfkapitaalinvesteerders zoals Reid Hoffman maken zich op om hun eigen SPAC te lanceren.

In 2021 zal het duidelijker worden waar het nieuwe Silicon Valley geografisch, technologisch en financieel zal neerstrijken. Al staat het vast dat het minder een specifieke plaats zal zijn dan een ruimte met vele dimensies die voortdurend verandert.

De auteur is redacteur technologie van The Economist in San Franciscow

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content