En… actie!

Roel Van Espen medewerker Trends

Digitale videocamera’s geraken steeds meer ingeburgerd. Opnames naar uw computer overzetten, om ze daar dan te bewerken, is voortaan zo gebeurd. Of wat dacht u van uw filmpjes op cd of dvd vast te leggen voor het nageslacht? Dat kan tegenwoordig zonder problemen met gespecialiseerde software. Welke pakketten hebt u nodig?

Reacties: e-trends@trends.be

Voor wie met Windows XP werkt, hebben we alvast goed nieuws: dit besturingssysteem bevat namelijk standaard de gebruiksvriendelijke videobewerker Windows Movie Maker. Bovendien kunt u op de website van Microsoft (www.microsoft.com/windowsxp/moviemaker/) gratis de opvolger – versie 2 – downloaden. Met die software kunt u naar believen uw eigen filmpjes bewerken. Het toevoegen van muziek en andere geluiden was bij onze tests alvast kinderspel; zelfs het inlassen van onze eigen stem lukte met behulp van een goede microfoon zonder problemen. Windows Movie Maker heeft overigens een hele reeks overgangseffecten, filters en animatie voor titels aan boord. En bijkomende effecten, geluiden en animaties konden we downloaden op de Microsoft-website. Handig is bovendien dat dit programma uw opnames in aparte stukjes kan opsplitsen – dat maakt het makkelijker om ze achteraf te bewerken.

Ook het populaire VirtualDub (www.virtualdub.org) is gratis, en deze tool werkt daarenboven onder alle Windows-versies (vanaf versie 95). VirtualDub is echter wat minder gebruiksvriendelijk dan Windows Movie Maker, hoewel het een heleboel handige opties bevat: ruisonderdrukking, filters, aanpassing van contrast en helderheid enzovoort. Wanneer we bij onze tests langere videofragmenten wilden bewerken, merkten we wel dat de synchronisatie tussen beeld en geluid soms te wensen overliet. Gelukkig konden we dit euvel grotendeels verhelpen met de gratis add-in VirtualDub Sync (www-user.rhrk.uni-kl.de/ ~dittrich/sync/).

Eerst als avi of wmvà

Zodra u uw filmpjes hebt bewerkt met Windows Movie Maker, kunt u ze in het zogenaamde avi- of wmv-formaat opslaan. VirtualDub laat alleen toe om avi-filmpjes te openen, maar in dat geval biedt de gratis STOIK Video Converter (www.stoik.com) de oplossing. Met deze tool kunt u namelijk wmv’s omzetten naar avi’s. De STOIK Video Converter kan trouwens nog heel wat meer, zoals het opsplitsen van de films in fragmenten, het wijzigen van de compressie enzovoort.

Wanneer u nu films in dit avi- of wmv-formaat op een cd’tje brandt, kunt u die helaas niet via uw gewone dvd-speler op de televisie afspelen. Als u ze evenwel in het zogenaamde (s)vcd-formaat opslaat op een cd, dan kan dat meestal wel. En wanneer u een heuse dvd-schrijver in huis hebt, kunt u uw bewerkte filmpjes uiteraard ook rechtstreeks op een dvd-schijfje branden: die kan namelijk veel meer gegevens stockeren dan een gewone cd. Maar ook dit kan niet zomaar wanneer ze oorspronkelijk als avi of wmv werden bewaard.

àen dan naar cd of dvd

Microsoft raadt daarom aan om – nadat u uw fragmenten hebt bewerkt met Windows Movie Maker – de hulp in te roepen van Sonic MyDVD 5.3 (www.sonic.com/products/mydvd/). Maar dat pakket kost u wel zo’n 42 euro. Ook Ulead VideoStudio 8 (www.ulead.com/vs/trial.htm) en het bekende Nero 6 (www.nero.com) laten toe om avi’s en wmv’s in (s)vcd- of dvd-formaat om te zetten. Voor die tools betaalt u wel respectievelijk 79,99 dollar (ongeveer 60 euro) en 99,95 dollar (zo’n 82,5 euro), maar met de gratis proefversies kunt u gedurende 30 dagen alles uitproberen.

Wilt u uw filmpjes alleen als vcd op een cd’tje branden, dan is TMPGEnc (www.tmpgenc.net/e_main.html) een aanrader: hiermee kunt u zonder tijdsbeperking gratis fimpjes in avi-formaat converteren naar vcd. Ook omzetten naar dvd behoort tot de mogelijkheden, maar de gratis encoder die u daarvoor nodig hebt, werkt slechts 30 dagen. Tenzij u op www.pegasys-inc.com/en/product/tp.html de TMPGEnc Plus 2.5-versie koopt voor 48 dollar (bijna 40 euro).

Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content