Eindejaarscadeau.be

Roel Van Espen medewerker Trends

Onlineshoppen maakt het u extra gemakkelijk om eindejaarsgeschenken te kopen. De prijzen kunnen aanzienlijk verschillen.

Eindejaarscadeaus kopen, is vaak tijdrovend. Gelukkig kunt u daarvoor ook terecht op het internet. Bovendien is prijzen vergelijken tussen onlineshops kinderspel. Als consument bent u ook extra beschermd door het herroepingsrecht. Producten die u online hebt besteld, mag u binnen de veertien dagen terugsturen, zonder dat u zich daarvoor hoeft te verantwoorden. Het aankoopbedrag moet binnen de dertig dagen worden teruggestort. Het herroepingsrecht geldt niet voor gepersonaliseerde goederen, bederfbare producten, kranten, tijdschriften en magazines.

Cd’s, dvd’s, games en boeken zijn nog altijd de populairste producten die bij de onlineshops worden besteld. Daarvoor kunt u terecht op websites zoals Proxisazur (www.proxisazur.be), Cosmox (www.cosmox.be) en het Nederlandse Bol.com (www.bol.com). Ook sommige traditionele multimediaketens zoals Fnac (www.fnac.be) doen aan onlineverkoop aan. Dat is ook nog het geval voor het noodlijdende Free Record Shop (www.freerecordshop.be).

De voorwaarden

Op al die webshops kunt u elektronisch betalen met een kredietkaart of met een gewone debetkaart. Vaak kan het ook via een overschrijving, en soms zelfs onder rembours — u betaalt dan aan de postbode, meestal tegen een extra kostprijs. Voor een doorsneebestelling rekent Proxisazur 1,95 euro vaste leveringskosten aan. Per bijkomend product betaalt u nog eens 0,35 euro. Bij Cosmox en Bol.com betaalt u 1,99 euro voor een order tot 20 euro; voor elk bedrag daarboven wordt gratis aan huis geleverd. Fnac schrapt zijn verzendingskosten van 2,90 euro voor elke bestelling vanaf 25 euro.

In alle onlineshops kunt u gebruikmaken van het wettelijke herroepingsrecht van veertien kalenderdagen. Bol.com gaat nog een stap verder: daar krijgt u dertig dagen bedenktijd. Het spreekt voor zich dat u gekochte goederen alleen mag terugsturen als ze nog in hun originele, verzegelde verpakking zitten.

Het aanbod

Wij stelden als testcase een pakket samen dat bestaat uit het boek The Cuckoo’s Calling van Robert Galbraith (in paperbackversie), het dvd-pakket The Godfather Trilogy, de cd Racine carrée van Stromae en het game Fifa 14 Ultimate Edition voor Xbox 360. Free Record Shop namen we niet op in onze vergelijking, vanwege de onzekere toekomst van die keten.

Uit de tabel blijkt dat de prijzen per product aanzienlijk kunnen verschillen per webshop. Tijdelijke kortingen spelen daarbij vaak een grote rol. In onze vergelijking was Bol.com de goedkoopste: het prijsverschil met Proxisazur bedroeg meer dan 10 procent. Toch doet u er goed aan altijd een vergelijking per product te maken in de verschillende winkels. Vergelijkingssites als Vergelijk.be (www.vergelijk.be) en El Cheapo (www.elcheapo.nl) kunnen u daar eventueel bij helpen.

ROEL VAN ESPEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content