Eerst proeven dan aankopen

Style ging op zoek naar een wijnhandelaar, die zowel in Vlaanderen als Wallonië de reputatie geniet een specialist te zijn in bourgognewijnen, en vond die in Diepenbeek bij Hasselt : de Wijnmakelaarsunie.

John Monard : “Ons bourgogne-gamma bestaat bijna hoofdzakelijk uit wijnen van de wijnbouwers-eigenaars (produkteurs). We gaan deze wijnbouwers verschillende malen per jaar opzoeken om de door hen geboden kwaliteit te kunnen volgen. De wijnen die we willen opnemen in ons assortiment worden ter plekke geproefd. Van de wijnen die we weerhouden, worden stalen meegenomen om ze later opnieuw aan een proeftest te onderwerpen. Pas daarna beslissen we over de aankoop. Vaak vallen we terug op wijn van dezelfde eigenaars. Voor onze klanten organizeren we opendeurdagen waarbij hen de mogelijkheid wordt geboden hetzelfde te doen wat wijzelf vooraf in Bourgogne gedaan hebben. Eerst proeven en dan aankopen. “

Uit het gamma van de Wijnmakelaarsunie pikten we twee wijnen, die vooral door de gunstige kwaliteit/prijs-verhouding opvielen.

Bourgogne 1994. Pinot noir, Tête de Cuvée van Philippe Charlopin (390 frank).

Philippe Charlopin is een wijnbouwer die we bij de nieuwe lichting kunnen situeren. Door zijn gedrevenheid heeft hij zich in een paar jaar opgewerkt tot één van de beste wijnmakers in de Côte. Hij is een voorstander van een lang wekingsproces, zodat zijn wijnen goed gekoncentreerd zijn. Hierbij is echter een zeer zuivere oogst en een uitermate grote beheersing van het wijnmaken aan de orde. Philippe Charlopin produceert meerdere wijnen die recht hebben op grote namen zoals Gevrey-Chambertin, Charmes-Chambertin, Vosne-Romanée en andere. Na de wijnoogst weerhoudt hij zowat 40 à 50 procent van de druiven voor de grote herkomstbenamingen en de overige druiven verwerkt hij in deze Bourgogne Tête de Cuvée. Het is dus een A. Bourgogne C. met een zeer nobele herkomst.

Proefnotities :

V : Een goed gekoncentreerde kleur voor een 94’er.

G : Intense geuraanzet waarin rood fruit, goed rijp, domineert. De weelderigheid neemt toe, naarmate de wijn in het glas staat, wat wijst op een potentiële bewaarmogelijkheid.

S : Goed frisse smaak, dankzij de speelse pittige zuren. Goed smaakvolume en aangename finale, die redelijk goed nablijft.

Vougeot 1er cru 1993. Marc Rougeot, Pinot noir (897 frank).

De gemeente Vougeot is vooral bekend voor de Clos de Vougeot die zowat 50 ha wijngaard inpalmt. Op dezelfde helling produceert men in deze gemeente in andere wijngaarden rode Pinot noir-wijnen die recht hebben op de A. Vougeot C.

Marc Rougeot maakt, zoals Philippe Charlopin, deel uit van de jonge snaken die enkele jaren geleden, dankzij hun opleiding en hun bredere kijk op het wijnmaken, tot de onthutsende vaststelling kwamen dat de tijd in de Bourgognestreek was blijven stilstaan. Samen met de anderen realizeerde hij zich dat ze met de door hen voortgebrachte druiven tot veel beter in staat waren, dan wat er tot dan toe in de Bourgogne gepresteerd werd. Sinds hij zich met het wijnmaken is gaan bezighouden, is de kwaliteit van zijn domeinwijnen erg konstant gebleven en dit op een goed niveau. In het wijnmaken zoekt hij tegelijkertijd naar evenwicht en koncentratie. Hij verkrijgt dit gedeeltelijk door een vrij goed beheerste nalagering op eikehouten vaten, waarvan jaarlijks een groot gedeelte vernieuwd wordt en een goed geëquipeerde gistingkelder.

Proefnotities :

V : Mooi gekoncentreerde en voor een Pinot noir-wijn diepdonkere kleur.

G : Bij de aanzet komt de geur aarzelend vrij en ontwikkelt intens tot een rijke expressieve Pinot noir-geur met perfekt verweven houttoets.

S : Krachtige, volle, evenwichtige smaak met goede en strakke tannines, die bewaring verzekeren, en een charmerende lange finale.

Een verrassende uistekende rode bourgogne, waarin de Pinot noir als het ware veredeld wordt.

Deze wijnen zijn te verkrijgen bij Wijnmakelaarsunie, Sluisstraat 84-86, 3590 Diepenbeek. Tel : (011) 21.20.10

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content