EEN SPROOKJESHUWELIJK

April 2002. Immo Industry Group en GE Capital Real Estate kondigen een joint venture aan: GE Capital IIG, die zich op de Europese markt profileert als een maatprojectontwikkelaar van semi-industriële gebouwen. GE Capital Real Estate neemt een belang van 75 % in de joint venture.

Het is een opmerkelijk huwelijk. Het profiel van de twee partners loopt immers sterk uiteen. IIG is een verdienstelijke maar kleine ontwikkelaar van semi-industrieel vastgoed uit Aalst. GE Capital Real Estate, onderdeel van het Amerikaanse conglomeraat General Electric, is een van de grootste vastgoedfinanciers ter wereld en is ook actief in facilitymanagement en vermogensbeheer.

Hoe hebben de twee elkaar gevonden? “Het aanzoek is van GE Capital Real Estate gekomen,” vertelt Filip Schelfhout, managing director van IIG. “GE was op zoek naar een Europese partner voor de ontwikkeling van semi-indu-striële projecten. Daarvoor werd heel Europa doorkruist en werden diverse projectontwikkelaars gescreend. Dat wij het uiteindelijk zijn geworden, is geen toeval. We zijn echt wel een buitenbeentje in de sector. Onze marktbenadering verschilt fundamenteel met die van onze concurrenten. We vertrekken steeds vanuit de logistieke behoeften van de klant. Daar bouwen we de doos rond. Ons team bestaat ook voor de helft uit mensen met ervaring in de logistieke sector. De klassieke ontwikkelaars werken veel-eer vanuit een vastgoedbenadering: ze hebben een terrein en dat gaan ze optimaal ontwikkelen.”

Het werkterrein van GE Capital IIG strekt zich uit over zowat heel Europa. Vandaag is het bedrijf al actief in zestien landen. Onlangs werd ook een vertegenwoordiging in Sint-Petersburg opgericht. De ambities zijn niet min: binnen een termijn van drie jaar moet GE Capital IIG bij de Europese topdrie van de semi-industriële ontwikkelaars behoren. Volgens Schelfhout opent de naam GE Capital heel wat deuren: “Een geweldige merknaam. Hun netwerk van contacten is ook mooi meegenomen. Maar vooral hun financiële slagkracht vormt voor ons een enorme troef. Daardoor kunnen we zowat elk project in Europa aan.”

Naast het op maat ontwikkelen van semi-industriële gebouwen is GE Capital IIG bezig met het aanleggen van logistieke parken. In België werd van start gegaan met de ontwikkeling van het industrieterrein Plassendaele (230.000 vierkante meter) in Oostende. Er liggen vier gelijkaardige projecten op de studietafel voor de Oost-Europese markt. “Het gaat in eerste instantie om het aanleggen van de infrastructuur en het bouwrijp maken van het terrein,” legt Schelfhout uit. “We beginnen niet te bouwen zonder dat we een klant hebben. Want bouwen op risico druist in tegen onze maataanpak. ”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content