EEN LEK IN HET ZWIJGEN: NOISE

E en lek in het zwijgen: noise is een vers- regel van de Nederlandse dichter Hans Faverey (1933-1990). De tentoonstelling van de Poëziezomer editie 2007 in Watou hanteert deze versregel als metafoor voor wat binnen onze existentiële en sociale context niet kan worden gezegd, maar zich als stilte, lawaai of innerlijke ruis laat horen.

De curator beeldende kunst van dit jaar – Giacinto Di Pietrantonio – speelde in zijn selectie van het plastisch werk naar ons gevoel te veel op safe. Verwacht dit jaar bijgevolg geen Sturm und Drang in de afdeling plastische kunsten. De poëzie komt hierdoor evenwel meer tot haar recht. En daar draait het tenslotte om tijdens een poëziezomer.

Het kan niet elk jaar feest zijn voor de liefhebber van plastische kunsten. We werden in het verleden meermaals verwend in Watou. En geef toe: is het sowieso niet overheerlijk om in het pittoreske Watou rond te slenteren en je te laten opnemen door fijne versregels – al dan niet ingesproken door de hypnotiserende stem van Dirk Roofthooft – en hier en daar een mooi kunstwerk, een knappe installatie of video? Joseph Beuys, Bill Viola, Jan Fabre, Ettore Spalletti, John Cage, La Monte Young, Yoko Ono, Jimmie Durham, Marcel Broodthaers, Jordan Wolfson en Adrian Paci: het zijn klinkende namen. Wij verloren ons tussen de gigantische discoballen van John Armleder en werden geraakt door de handen van Melik Ohanian.

Een deel van de geëxposeerde poëzie zit vervat in diptieken en triptieken. Dit concept, ontworpen door architect Koen Van Synghel, plaatst het gedicht weer binnen de (op)gesloten sfeer van de dichtbundel. Alsof de fragiliteit van de poëzie beschermd moet worden tegen de buitenwereld. Aan de bezoeker om de schrijnen te openen en de gedichten te lezen.

Met de keuze van de Italiaanse curator liet de steeds gedreven en gepassioneerde organisator Gwy Mandelinck zijn oog meer dan ooit vallen op zuiderse poëzie. Niet alleen in het Italiaans en het Spaans (er komt dit jaar zelfs een Colombiaanse poëet aan het woord) maar ook in het Latijn en het Frans. Arthur Rimbaud hangt zelfs in de kerk. Hij moest het weten … Maar ook Vlamingen en Nederlanders laten hun stem horen in Watou: Hugo Claus, Erwin Mortier, Saskia De Jong, Gerrit Komrij, Lucebert, Luuk Gruwez, Peter Verhelst, Anton Korteweg, Rozalie Hirs … te veel om op te noemen.

Als u huiswaarts keert, wordt u gegarandeerd achtervolgd door de stem van de acteur Dirk Roofthooft, die dit jaar verantwoordelijk is voor de geluidsregie en verscheidene gedichten de onsterfelijkheid insprak.

Poëziezomer 2007, t/m 9/9, elke dag van 14.00 uur tot 19.00 uur. Op zon- en feestdagen van 11.00 uur tot 19.00 uur in en rond het centrum van Watou. Info: tel. 057 38 80 93, www.poeziezomerswatou.be

Piet Goethals

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content