Een goed Begin

Raf Van Begin heeft de start van het nieuwe golfseizoen niet gemist.

En of hij er trots op was, onze Raf Van Begin. Tijdens de tweede dag van het tornooi van Timuicuan (Florida) brak hij met 64 (7 onder par) zomaar eventjes het parcoursrecord. De andere Belgische pro’s op het tornooi – Arnaud Langenaeken, Didier de Vooght en Sébastien de Meurers – konden hun ogen niet geloven. Uiteindelijk haalde Van Begin tijdens de drie dagen een score van 210 – een puike prestatie.

Samen met Didier de Vooght verblijft Raf Van Begin nu twee maanden in de Verenigde Staten. De twee golfers delen er (de kosten van) de wagen en de bungalow. Pure noodzaak, want het Amerikaanse golfavontuur blijft een dure onderneming voor jonge pro’s. Tot op heden betaalden ze elk 120.000 frank inschrijvingsgeld. Het vliegtuigticket kostte 30.000 frank en voor hun levensonderhoud moeten ze nog eens 30.000 frank per maand neertellen. Per persoon…

“Maar het was nu of nooit,” aldus Willy Van Begin, vader van Raf en teaching-pro in Keerbergen. “Raf moet zich zoveel mogelijk kunnen meten met goede spelers. En dat kan alleen als hij tijdens de winter in Amerika speelt.” Om het verblijf in de VS mogelijk te maken, moest het gezin Van Begin op zoek naar sponsors. Uiteindelijk kwamen het factoringbureau Deloitte & Touche en Cleveland, Etonic en Srixon met geld over de brug. Vormt zo’n investering geen bijkomende belasting voor een speler? ” That’s part of the game,” vindt vader Van Begin. “Toen Raf in Florida aankwam, had hij wat moeilijkheden met het putten. Die problemen zijn nu van de baan en hij is erin geslaagd zijn eerste prijzengeld binnen te rijven: 780 dollar. Het is een begin, maar ik heb er vertrouwen in.”

Raf Van Begin zet momenteel betere resultaten neer dan Didier de Vooght, hoewel die er intussen vier jaar ervaring als speler van een Amerikaans universitair team heeft opzitten. Een paradox ? “Het is knap wanneer je als speler deel kan uitmaken van een Amerikaanse universitaire ploeg,” aldus Willy Van Begin. “Maar vóór je naar de universiteit gaat, moet je eerst de lagere en middelbare school doorlopen. In de golfsport gaat het net zo: als een speler talent heeft, kan hij dat best eerst in eigen land bewijzen.”

Raf Van Begin besliste om naar de Verenigde Staten te vertrekken na een uitgebreide technische evaluatie van zijn spel vorige herfst. Intussen sleutelde hij aan zijn swing. Willy Van Begin: “Ik heb er vertrouwen in. Zijn spel is goed en ook op mentaal vlak zit alles snor. Hij blijft er cool bij.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content