ECONOMISCH SNELSTGROEIENDE GEMEENTEN

Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

Binnen- en buitenlandse investeerders aantrekken. Het is een sport die niet alleen op nationaal en regionaal niveau gretig wordt beoefend. Ook gemeenten blijken fervente amateurs. ImmoTrends ging op zoek naar de economisch snelstgroeiende gemeenten in België en belandde in Sint- Lambrechts-Woluwe. Wat maakt deze Brusselse randgemeente zo aantrekkelijk en waar bevinden zich de andere toplocaties in België?

Indien u er ook op gewed zou hebben dat Ieper of Heverlee op het nummer één in onze Top van de economisch snelstgroeiende gemeenten zou prijken, moeten we u teleurstellen. Flanders Language Valley, DSP Valley of welke andere valley ook… geen enkele locatie was in staat om Sint-Lambrechts-Woluwe te verslaan. Met een groei in toegevoegde waarde van meer dan 300% of 221 miljard frank in absolute cijfers was de Brusselse gemeente gewoon niet te houden. Merkwaardig vindt u? Wel, dan moet u eens een blik werpen op de wegenkaart.

Op een steenworp van de nationale luchthaven en naast een van de belangrijkste toegangswegen tot de nationale en Europese hoofdstad, met zo’n ligging moet je wel scoren. Buiten de spitsuren ben je – als het wat meezit – op tien minuten in hartje Brussel, buitenlandse bezoekers gaan afhalen in Zaventem neemt nog minder tijd in beslag. Ook de verbindingen met andere economisch belangrijke centra zijn uitstekend: de gemeente ligt vlak naast de E40 richting Luik en via de grote ring is het maar enkele kilometers tot de E19 richting Antwerpen.

De belangrijkste assen zijn Woluwelaan-Woluwedal, Marcel Thirylaan en de Plejadenlaan. Vooral de wijk rond de Marcel Thirylaan kende de jongste tien jaar een enorme expansie. Voorheen waren hier zandgroeven, maar midden de jaren tachtig stopten deze activiteiten en startte de gemeente met de aanleg van wegen. Meteen een tweede belangrijke verklaring voor de sterke groei van Sint-Lambrechts-Woluwe: er was nog ruimte om te groeien.

Maar de groei

zal wellicht niet blijven duren. Nu Sint-Lambrechts-Woluwe stilaan vol geraakt, lijkt er zich een verschuiving voor te doen naar buurgemeenten als Sint-Stevens-Woluwe en Diegem.

Coopers & Lybrand (nu PricewaterhouseCoopers) ruilde in 1991 zijn kantoorgebouwen aan de Tervurenlaan voor een nieuw gebouw aan de Marcel Thirylaan in Sint-Lambrechts-Woluwe. “Nu is de Thirylaan bijna volledig volgebouwd, maar toen wij ons hier vestigden, was het hier nog zo goed als leeg. Na Tractebel waren wij hier de tweede grote-oppervlaktegebruiker,” vertelt Christiaan Claessens, general services director bij PricewaterhouseCoopers. De goede bereikbaarheid was de voornaamste reden voor de keuze voor Sint-Lambrechts-Woluwe. Ook de (toen nog) relatief lage prijs per vierkante meter speelde in het voordeel van de Brusselse gemeente.

Eind dit jaar evenwel verlaat PricewaterhouseCoopers zijn locatie in de Thirylaan voor een nieuw gebouw in het nabijgelegen Sint-Stevens-Woluwe, een deelgemeente van Zaventem. Claessens ziet drie redenen voor het vertrek uit Sint-Lambrechts-Woluwe: “Na de verhuis zullen we op dezelfde site zitten als onze fusiepartner, het vroegere Price Waterhouse. Bovendien ligt de fiscale druk binnen de negentien gemeenten van Brussel toch nog aanzienlijk hoger dan daarbuiten. Daardoor is de kostprijs per vierkante meter in Zaventem tussen de 1100 en 2000 frank lager. Ten slotte is het aantal parkeerplaatsen dat men mag voorzien per vierkante meter kantoorgebruik, beduidend hoger buiten de negentien gemeenten. Voor een bedrijf als het onze – met veel consultancy-activiteiten – is voldoende parkeerplaats zeer belangrijk.”

De Limburgers heten u welkom

De Limburgse gemeenten Paal en Lanaken leggen in de rangschikking beslag op respectievelijk de tweede en derde plaats. Toch wel een opvallende prestatie voor Limburg, dat traditioneel wordt afgeschilderd als het zwakke broertje onder de Vlaamse provincies. Het is waarschijnlijk geen toeval dat Paal en Lanaken tot het kransje behoren van negentien Limburgse gemeenten die nog in aanmerking komen voor steun binnen de expansiewetgeving. De gunstige ligging (Paal: tussen Antwerpen en Hasselt; Lanaken: tussen Hasselt en Aken en vlakbij Maastricht) en de nabijheid van autosnelwegen zijn andere verklaringen voor het succes.

Wanneer we de Vlaamse provincies naast elkaar zetten, bevestigt Limburg evenwel zijn reputatie van economisch achterblijvende provincie: met slechts drie gemeenten bij de eerste dertig deelt Limburg met West-Vlaanderen de rode lantaarn.

Met 22 en 6 gemeenten

in onze Top komt ook het verschillend economisch presteren van Vlaanderen en Wallonië tot uiting. Enige voorzichtigheid is hier wel op zijn plaats: de keuze om ons te concentreren op de grotere economische centra speelt in het nadeel van de Waalse gemeenten.

Tot slot kunnen we niet voorbij aan de grote aantrekkingskracht van Brussel. Indien we de gemeenten uit Waals- en Vlaams-Brabant in de rangschikking samentellen bij Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Joost-Ten Node – de twee Brusselse gemeenten in onze ranglijst – komen we op een totaal van twaalf gemeenten in de Brusselse invloedssfeer.

LAURENZ VERLEDENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content