Eclectisch paleisje wordt netwerklounge

Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

Veilig verscholen tussen de kantoorgebouwen van de Terhulpsesteenweg en het Zoniënwoud ligt Maison Van Hamme, een curieus eclectisch paleisje dat helemaal is opgetrokken uit eeuwenoude materialen. Softwarefabrikant SAP gebruikt het als netwerklounge.

Met zijn oppervlakte van 1200 vierkante meter en park van 2,5 hectare was MaisonVanHamme lange tijd een geliefd pand op de Brusselse huurmarkt van residentieel luxevastgoed. Een van de laatste huurders was conventievoorzitter ValérieGiscard d’Estaing. Inmiddels heeft de Belgische vestiging van de Duitse softwaregigant SAP het huis omgebouwd tot SAP Lounge. Dit jaar houdt SAP er meetings, seminaries en evenementen voor zijn zakenpartners, klanten en medewerkers. Het gebouw fungeert ook als businessclub en expositieruimte.

Beetje Bokrijk in Brussel

Maison Van Hamme is het levenswerk van JosephVanHamme, een Brusselse textielbaron die verslingerd was aan oude bouwkunst. Veertig jaar lang trok hij Europa rond op zoek naar bouwmaterialen van oude kastelen, abdijen en kloosters. Hij kocht pilaren van het Paleis van Brabant (uit de tijd van KarelV), vond oude vensters in het Franse dorpje Moissac (bekend om zijn klooster) en bemachtigde stenen van de kathedraal van Nijvel. In het zuidoosten van Frankrijk kon hij zelfs de hand leggen op materiaal van een Romaans klooster.

Van Hamme wilde die oude pracht ook heropbouwen. In 1962 – hij was toen 64 – legde hij zelf de eerste (antieke) steen van zijn Maison Van Hamme. Hij liet zich bijstaan door architect VanAntwerpen. Het resultaat mag nog altijd gezien worden. Pronkstuk is de Romaanse kloostergang waarrond het gebouw is opgetrokken. Al zorgt het gebouw bij een eerste confrontatie ook voor verwarring. Is dit nu een charmant oud kasteeltje, een goed bewaard restant van een oud klooster of een protserige villa?

Ondanks zijn onmiskenbare charmes, heeft Maison Van Hamme ook iets kitscherigs: het wil ons doen geloven dat het hier al eeuwen staat, terwijl het amper vier decennia oud is. Het is een stukje Bokrijk verenigd in één gebouw. Toch dwingt het gebouw respect af. Het eclectisch karakter van het complex vertaalt zich immers niet in een smakeloos allegaartje, de sfeer in en om het gebouw blijkt verrassend consistent.

Cosy gebouw tegen cool imago

Sinds het overlijden van Van Hamme in 1986 verhuren zijn erfgenamen het pand. SAP ziet het gebouw vooral als een marketinginstrument, stelt GenevièveTissot, marketing & alliances director bij SAP Belgium-Luxemburg: “De uitstekende ligging – op een paar honderd meter van onze kantoren aan de Terhulpsesteenweg- heeft zeker meegespeeld bij de keuze. Het is ook een polyvalent gebouw. Maar uiteindelijk heeft vooral de sfeer die het gebouw ademt ons over de streep gehaald. SAP heeft een eerder koel, zakelijk imago. Met het initiatief van de SAP Lounge wilden we dat beeld wat bijsturen. Dit is een erg cosy gebouw: elke steen, elk hoekje heeft zijn charmes. En dat slaat aan. De bezoekers blijken ontspannen en blijven hier ook graag wat hangen.”

Laurenz Verledens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content