DW MOULDS

De argeloze passant die het rudimentaire gebouw voorbijrijdt, kan niet bevroeden dat achter deze muren een hoogtechnologisch bedrijf schuilgaat. Toch weten grote klanten als Bekintex (de gespecialiseerde textieldochter uit de Bekaert Groep) of ventilatiespecialist Renson de matrijzenproducent D&W Moulds te vinden. En via onderaannemingen levert de kmo uit Deerlijk zelfs aan giganten als Toyota en Mercedes. Een tweetal weekends geleden nog kon ook sojaproducent Alpro de flexibiliteit van het familiebedrijfje smaken, toen een productielijn het plots liet afweten.

Zo’n zes jaar geleden startte Dirk Warnez (57) met zijn zoon Dwight (26) D&W Moulds. Vandaag werkt ook dochter Jayne (24) mee in de bloeiende zaak. D&W Moulds gaat de – nog prille – geschiedenis in als eerste project dat groen licht kreeg van Condor Finance. Om een flessenhals in de productie op te vangen, wilde het bedrijf investeren in een nieuwe freesmachine. “Het vinden van de financiële middelen was niet zozeer ons probleem, maar we wilden het wel goed aanpakken. Daarenboven bood Condor Finance ons een unieke gelegenheid om op een objectieve manier te vernemen hoe we ervoor stonden,” zegt Dirk Warnez.

Het verhaal van D&W Moulds is herkenbaar: de zaakvoerders werken keihard en hebben geen tijd meer om even afstand te nemen van de dagelijkse ratrace. “Om dan te moeten vaststellen dat we na een drietal jaar eigenlijk nog nergens stonden,” geeft Dwight Warnez onomwonden toe. Met Filip Aelvoet toog de familie Warnez aan de slag om een businessplan op te stellen. “We wisten in grote lijnen waar we naartoe wilden. We zochten niet alleen de beste investering voor ons bedrijf, maar ook eentje die onze mogelijkheden vergrootte. Maar daarmee heb je nog geen sterk dossier, de ondersteuning konden we dus goed gebruiken.”

Het initiële pad van de investering in een freesmachine werd verlaten, en er werd ter vervanging geopteerd voor een vonkerosiemachine, een puik staaltje van pure hoogtechnologie. Nadat de raad van wijzen het businessplan én de presentatie van vader en zoon Warnez hadden gekregen, kregen ze de raad om meteen twee dergelijke machines aan te kopen. Een investering van 150.000 euro. “Onze cijfers en het klantenbestand waren voor de raad indrukwekkend genoeg, het was zaak om er nu voluit voor te gaan,” stelt Dirk Warnez. Vijf maanden na de eerste contacten met Condor Finance draaien beide machines in het atelier van D&W Moulds. “Maar wat op zijn minst zo belangrijk is, is dat we ons prijsmodel hebben aangepast, op aanraden van Condor Finance. Bovendien hebben we onze interne structuur zo aangepast, dat er veel meer momenten zijn ingebouwd waarbij we even kunnen terugkoppelen naar de cijfers.”

Ook de initiële bankrelatie – met loodzware handelshypotheken op de woning van de familie – werd stopgezet, en met een nieuwe bank werkt D&W Moulds nu tegen betere voorwaarden. “We werken nog even hard als vroeger, maar onze arbeid rendeert nu volledig,” zegt Dirk Warnez. “Ik vind het vooral groots dat die experts uit de raad van wijzen tijd maakten om ons bedrijfje door te lichten.” Vandaag blijft Filip Aelvoet de externe coach die ze graag raadplegen. “Wij zijn hier met drie familieleden continu bezig, dan durven de meningen wel eens uiteenlopen,” lacht Jayne Warnez. “Met Filip Aelvoet hebben we een objectieve waarnemer. We noemen hem onze informele externe bestuurder.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content