“Door te bouwen ben ik minder schuchter”

Sanne Vermeiren © Franky Verdickt

“Nadat hij zijn hele leven als aannemer had gewerkt, ging mijn vader vorig jaar met pensioen. Ik heb dan ook meteen een stuk bouwgrond gekocht ( lacht). Samen met mijn vader bouwen mijn partner en ik nu zelf het huis dat daarop komt, waardoor onze weekends er voorlopig allemaal een beetje hetzelfde uitzien. Ze zijn vooral gevuld met bakstenen en dakpannen. Voor mij is dat extra uitdagend, want van bouwen ken ik eigenlijk helemaal niets.

“Al heb ik de voorbije maanden veel bijgeleerd, bijvoorbeeld over hoe je het beste over een prijs onderhandelt. Vroeger was ik daar heel schuchter in en durfde ik niet echt te zeggen dat ik een betere prijs wilde. Ook in het bedrijfsleven was ik veel te braaf. Door te moeten onderhandelen over de prijs van bouwmaterialen, ben ik daarin gegroeid. Door te verbouwen heb ik veel stappen gezet die ik anders niet had gezet.”

Echte rust

“Mijn vader waarschuwt me wel dat ik af en toe ook eens echt moet ontspannen. Dat heeft hij ook nooit gedaan, denk ik dan, maar hij probeert me natuurlijk te beschermen tegen de valkuilen waar hij zelf in is gelopen. Ik probeer er daarom op te letten dat ik voldoende tijd maak voor mijn familie en mijn partner. Ik slaag er nog niet altijd even goed in. Omdat ik momenteel aan veel projecten tegelijk werk, heb ik de voorbije maanden meer wel dan niet in het weekend gewerkt. Soms besef ik pas zondagavond dat het alweer bijna maandag is en dat ik niets ontspannend heb gedaan.

“Daarom probeer ik nu zeker een halve dag per weekend uit te trekken om iets anders te doen. Dan ga ik graag de natuur in, zonder gsm of laptop. Zo verplicht ik me even afstand te nemen van het werk. Als ik thuis blijf, kruip ik toch terug achter mijn computer. Ik kan er ook gewoon van genieten helemaal alleen in stilte door een bos of langs een meer te wandelen. Meestal ben ik heel sociaal en praat ik graag met andere mensen, maar die halve dag per week heb ik wel nodig om me even af te sluiten en wat energie op te doen voor mezelf. Dat is echte rust.”

Tikkertje spelen

“Ook tijdens de werkuren probeer ik die rust in te bouwen. In de IT-sector zit je anders al snel acht uur per dag voor je computerscherm. Met ons team proberen we dat ritme te doorbreken door regelmatig tien of vijftien minuten naar buiten te gaan. Een energizermoment, noemen we dat. Dan gaan we even voetballen of kubb spelen. Het kan zelfs tikkertje zijn. Mensen kijken dan soms wel eens raar als ze voorbij ons bedrijf rijden, maar het helpt echt om opnieuw energie op te doen. Het mag natuurlijk niet uit de hand lopen, maar ik geloof wel dat het beter is even wat frisse lucht te happen dan binnen naar een probleem te blijven staren waar je toch geen oplossing voor vindt. Even afstand nemen is dan productiever dan te blijven tobben. Ik ben er dus een groot voorstander van dat soort zaken vaker op werkplekken in te bouwen.

“Thuis heb ik ook een manier gevonden om ervoor te zorgen dat mijn hoofd niet blijft malen. Een tijdlang sliep ik minder goed omdat mijn hoofd maar zelden stilstaat. Sinds een jaar leg ik daarom een notitieboekje naast mijn bed. Bedenk ik nu ‘s nachts iets, dan schrijf ik dat meteen op. Dat zorgt voor meer rust. Anders bleef ik er de hele nacht mee bezig, omdat ik het niet mocht vergeten. Ik heb dat notitieboekje ook overdag altijd bij me, het helpt me om alles wat meer te structureren. Al ziet het er wel wat klassiek uit, zo in de IT-sector aankomen met pen en papier.”

Sanne Vermeiren (27)

Functional software engineer Cegeka Young ICT Lady of the Year

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content