DOLLARS VOOR EEN DIPLOMA

Russische studenten van het Moskouse Institute of Business Studies bezochten vorige week de IPO-Ufsia Managementschool, die hun MBA- programma begeleidt. Een getuigenis.

Onder leiding van de Antwerpse IPO-Ufsia Managementschool volgen 23 Russische jonge managers een zestien maanden durende managementopleiding aan het Institute of Business Studies in Moskou. Tot 7 mei verbleven zestien van hen twee weken in de Scheldestad. In juni volgt hun eindexamen voor het IPO-diploma.

Allen zijn ze in maart 1998 gestart met een Executive MBA, vertelt coördinator Benny Podevyn. “Hun opleiding gebeurt ter plaatse in nauwe samenwerking met het IPO (Instituut voor Postuniversitair Onderwijs). Op een paar vakken na, zoals Russisch recht, krijgen de studenten dezelfde stof als de MBA-studenten hier. De kwaliteitsbewaking gebeurt in Antwerpen.”

Een resem IPO-professoren heeft naar de Russische hoofdstad gependeld. Podevyn: “Eén op de vijf vakken wordt gedoceerd door onze mensen.”

Het MBA-programma bleek een schot in de roos, zodat in september vorig jaar en tweede groep van start ging. Intussen begon vorige maand een derde lichting aan de opleiding. Podeveyn: “De selectie gebeurt ter plaatse door IPO-professoren. We richten ons in de eerste plaats op Russische managers van ongeveer 35 jaar, in dienst van buitenlandse bedrijven. Jonge kaderleden zijn bereid tot 10.000 harde dollars te investeren in een economische opleiding met een westerse kwaliteitsgarantie. De huidige economische situatie in Rusland versterkt deze trend.”

In Antwerpen troffen we één van de deelnemers, Sergey Lartchenko, hoofd van het departement betaalkaarten van de Russische Promstroybank. Van opleiding is hij burgerlijk ingenieur. “Tijdens mijn opleiding in Rusland werden praktische managementtechnieken stiefmoederlijk behandeld. Mijn interesse in modern management gaf de doorslag om de IPO-opleiding te volgen,” aldus Lartchenko.

De studietoer in Antwerpen bevat een goedgevuld programma. Gevalstudies, getuigenissen over handel tussen het Westen en het Oostblok, training in sociale vaardigheden, lezingen over ondernemingsstrategie, marketing en risk management door professoren en bedrijfsleiders zitten in het pakket. Er staan ook bedrijfsbezoeken op het programma, onder meer aan KBC, Henrijean en de haven van Antwerpen. Dit deel van het bezoek is soms cruciaal.

“Ik zie de dure opleiding als een investering in mijn verdere carrière,” vertelt Olga Smirnova, één van de zes aanwezige vrouwen. “Ik heb de ambitie om samen met Vlaamse bedrijven handelsactiviteiten uit de grond te stampen.”

Recentelijk schreef Newsweek over de massale braindrain van Russische managers naar het Westen. Maar dat valt in deze groep best mee. Weinigen hebben de ambitie om uit Rusland weg te trekken. “Ik hou van mijn land,” klinkt het bij Rashid Ibragimov, area manager Atlas Copco. “Ik wil in Rusland blijven werken en zo een oplossing zoeken voor de crisis.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content